Društvo

Pažin: Oduzeti ekonomsku moć kriminalu znači biti na putu uspjeha

Ključ usjeha u borbi protiv organizovanog kriminala leži u donošenju zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, ocijenio je ministar pravde Zoran Pažin. On je na Konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde o terorizmu, koja se održava u Budvi, istakao da biti na putu uspjeha znači ekonomski razvlastiti kriminal i oduzeti mu ekonomsku moć.
Pažin: Oduzeti ekonomsku moć kriminalu znači biti na putu uspjeha
Portal AnalitikaIzvor

“Nema sumnje da savremeni bezbjedonosni rizici ne mogu nijednu državu staviti u poziciju da ih rješava sama. Bez međunarodne pravne pomoći, bez institucionalne saradnje, a u cilju afirmacije i očuvanja naših vitalnih vrijednosti istinske demokratije, vladavine prava, zaštite ljudskih sloboda i prava-što su zapravo atributi našeg zajedničkog evropskog identiteta”, smatra ministar pravde Zoran Pažin.

Prema njegovim riječima naša društva koja su politički organizovana po Monteskijevom principu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku podrazumijevaju ulogu i mjesto pravosuđa kao institucija koje rješavaju sporne, a kada je riječ o društvima u tranziciji nerijetko i konfliktne situacije u društvu što je uslov stabilnosti svakoga društva.

“Korupcija, organizovani kriminal, trgovina ljudima, falsifikovanje novca stvaraju pogodno tlo za terorizam. I obrnuto, upravo je terorizam najčešće finansiran iz nelegalnih prihoda koje imaju svoje ishodište u kriminalu. Zato Crna Gora snažno insistira na jačanju zakonodavno-pravnog okvira, kao i jačanju svojih institucija. Zakon o specijalnom tužilaštvu, Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o lobiranju, Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja samo su dio napora”, rekao je Pažin. 

On je najavio da slijedi donošenje zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i tu je, kako kaže, po njegovom dubokom uvjerenju ključ uspjeha. 

“Sve ozbiljne analize pokazuju da samo osuđivanje počinilaca krivičnih djela na zatvorske kazne ne pomjera ozbiljnije strukturu organizovanog kriminala”, dodao je on.
Pažin je istakao da preraspodjelom poslova unutar kriminalne grupe ili čak u nekim slučajevima upravljanje kriminalnom organizacijom iz samog zatvora, kriminalna struktura ostaje netaknuta. 
Po njegovom mišljenju razlog za ovo treba tražiti prije svega u netaknutoj ekonomskoj moći organizovanog kriminala. 

“Nelegalna dobit koristi se za jačanje ekonomske osnovice kriminala, nabavkom savremenih tehničkih uređaja koji ponekad prevazilaze tehničke kapacitete države. S druge strane nelegalni prihodi pokušavaju se usmjeriti i ostvariti liniju prohodnosti od kriminala ka organima javne vlasti i donosiocima odluka, radi ostvarenja političkog i ekonomskog uticaja. Zato ekonomski razvlastiti kriminal, oduzet mu ekonomsku moć znači biti na putu uspjeha”, rekao je on.

Ministar pravde je ponovio da je dobra regionalna saradnja preduslov uspješnosti.

“Zapravo možemo reći da je to mjerilo uspjeha u ostvarenju naših ciljeva i to su mir, bezbjednost, stabilnost, demokratija, ekonomski razvoj i rast standard svih naših građana”, zaključio je Pažin.

Na konferenciji, koja se održava pod okriljem Brdo procesa i albanskog predsjedavanja SEECP-om, ministri unutrašnjih poslova i pravde će razgovarati o borbi protiv terorizma i pravosudnom odgovoru na njega, a tokom dva panela razmijeniće mišljenja o stranim borcima i prevenciji radikalizacije, nelagalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima, a biće riječi i o prevenciji finansiranja terorizma. (Antena M)

Portal Analitika