Abiznis

Vina crnogorskih vinara lakše na tržište zemalja EU

Predstavnici Evropskog udruženja nezavisnih vinogradara (CEVI), u čije članstvo je krajem 2013. godine primljeno Nacionalno udruženje vinogradara i vinara Crne Gore, održali su danas redovnu godišnju skupštinu u Podgorici. Nakon zasijedanja, u vinskom podrumu Plantaža – Šipčaniku svečano su dodijeljene povelje Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i nacionalnom udruženju crnogorskih vinogradara, a povodom članstva Crne Gore u toj međunarodnoj organizaciji. Predsjednik CEVI-ja Tomas Montanj uručio je povelje ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću i predsjedniku NUVIVCG Radu Rajkoviću.
Vina crnogorskih vinara lakše na tržište zemalja EU
Portal AnalitikaIzvor

Evropsko udruženje nezavisnih vinogradara, osnovano u Parizu 2002. godine, jedina je internacionalna organizacija koja okuplja nezavisne vinogradare u Evropi. Članovi su udruženja vinogradara Francuske, Švajcarske, Italije, Luksemburga, Portugala, Mađarske, zatim Slovenije, Bugarske, kao i dvije regije iz Španije i Kanade – La Rioha i Quebec. Crna Gora je jedanaesta članica.

Predsjednik Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Rade Rajković kazao je da je članstvo crnogorskog udruženja u ovoj organizaciji značajno za male vinogradare i vinare koji će na taj način moći da prate i lakše primjenjuju evropske trendove u ovoj oblasti. „Značajno je za plasman naših vina na probirljivom inostranom tržištu, a važno je i u procesu pridruživanja EU, u smislu upoznavanja sa EU regulativom i strategijom za uzgoj vinove loze, proizvodnju i prodaju vina iz malih vinarija“, kazao je Rajković.

On je pozvao vinogradare koji nijesu članovi nacionalnog udruženja da se priključe, jer će, kako je kazao,  kroz udruženje, podršku CEVI-ja i resornog ministarstva biti u prilici da koriste razne benefite u cilju unapređenja proizvodnje vina i prodaju.

Predsjednik CEVI-ja Tomas Montanj izrazio je zadovoljstvo što je skupština CEVI-ja održana u Crnoj Gori, ističući da je to važan događaj za organizaciju, ali i potvrda da je Crna Gora u Evropskoj uniji. Montanj je kazao da je crnogorska vina upoznao 2012. godine na prijemu u Parizu, nakon čega je boravio u Crnoj Gori i upoznao neke od vinogradara. Podsjetio je i na ceremoniju učlanjenja Crne Gore u CEVI, u Briselu, u novembru 2013. godine.
„Slobodno mogu reći da crnogorski vinogradari imaju divna vina i da će postati veliki konkuretni. Mislimo da su nezavisni vinogradari jako bitni za evropsku politiku u ovoj oblasti, odnosno vinarsku industriju. Vinogradari iz Italije, Mađarakse Francuske i naravno Crne Gore imaju istu viziju, i mislim da je ovo pravi način da napravimo evropsku vezu i saradnju“, kazao je Monanj.

Prema riječima ministra Ivanovića, Crna Gora ima sve prirodne predispozicije za razvoj vinogradarstva - teren, zemljište, sunce i bogatstvo voda.

 „Šta nam nedostaje? Više rada, povezivanje oko zajedničkih ideja i istih vizija. Zato je važno što smo postali član CEVI-ja jer smo tako potvrdili da želimo da dijelimo iste vizije za razvoj vinogradarstva u Evropi. Na tom planu veoma je bitno da govorimo o standardima kvaliteta. Zbog veličine zemlje, sigurno da ne možemo nikoga imperesionirati količinom, ali možemo kvalitetom. Ako hoćemo da se fokusiramo na kvalitet moramo predano raditi iz godine u godinu“, rekao je Ivanović, dodajući da je vino jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda Crne Gore, ali da potencijali u toj oblasti nijesu dovoljno iskorišćeni.

Ministar se zahvalio predstavnicima CEVI-ja na saradnji i podršci, ali i crnogorskim vinogradarima, posebno na doprinosu u predstavljanju vinogradarstva, vina i Crne Gore na svečanosti održanoj u Briselu. „Članovima udruženja želim da što više ojačaju udruženje, a onima koji nisu da se što prije učlane, jer nema druge nego da radimo zajedno na unapređenju onoga što nam je priroda dala“, rekao je ministar. On se ujedno zahvalio i domaćinu ceremonije, kompaniji Plantaže koja, kako je kazao, po mnogo čemu može biti uzor malim proizvođačima, ali i čvršći lider u predstavljanju novih standarda.

Na godišnjoj skupštini CEVI-ja održanoj u Podgorici razgovarano je o promociji malih proizvođača vina, budućem tretmanu vina kao hrane ili alkoholnog pića, kao i poreskim olakšicama u međusobnoj trgovini vinima na nivou EU.       

Portal Analitika