Društvo

CANU: Promovisana knjiga „Grad bez sjećanja - Javni spomenici u Ljubljani“ prof. Jezernika

Multikulturalnost i multinacionalnost, koje su nekad krasile države Balkana, doživjele su transformaciju u nacionalizam i netoleranciju. I sve dok se ne riješi ovaj problem, vrata Evrope će za Balkan biti zatvorena.
CANU: Promovisana knjiga „Grad bez sjećanja - Javni spomenici u Ljubljani“ prof. Jezernika
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj stav prof. dr Božidara Jezernika, etnologa i antropologa s Od­sje­ka za etnologiju Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta Uni­ver­zite­ta u Lju­blja­ni, snažno je obilježio jučerašnju naučnu tribinu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, posvećenu promociji njegove knjige „Grad bez sjećanja - Javni spomenici u Ljubljani“, saopšteno je Portalu Analitika iz Studentskog centra Komunikologije i medija Univerziteta Donja Gorica.

jezernikportret

Tribinu je otvorio akademik Đorđije Borozan, a prof. Jezernik je tokom svog izlaganja posebnu pažnju posvetio odnosu političkih elita prema spomeničkoj baštini u Ljubljani. Riječ je o spomenicima koji su predstavljali istorijske ličnosti, utemeljivače slovenačke kulture i politike, a kojih danas jednostavno više nema. Svakim novim razdobljem, prošla razdoblja padaju u zaborav, čime se potiskuju djelovi prošlosti jednog naroda, a upravo je sinergija svih minulih zbivanja okosnica onoga što stvara jednu savremenu nacionalnu kulturu. Autor naglašava da je, osim u Sloveniji, ovakva praksa ustaljena i širom ovih naših prostora.

Jedan od mnogobrojnih značajnih javnih spomenika u Ljubljani, spomenik austrijskom maršalu Radeckom, nestao je iz parka Tivoli nakon Prvog svjetskog rata. U tom periodu izgubio se trag i spomeniku caru Franju Josipu, za kojeg autor kaže da je, u vrijeme podizanja ovog spomen obilježja, smatran zaštitnikom slovenačkog naroda. I Drugi svjetski rat je sa sobom donio nove heroje i, naravno, nove spomenike. Nakon oslobođenja Ljubljane, sredinom dvadesetog vijeka, grad postaje bogatiji za spomenike posvećene Josipu Brozu Titu i Josifu Visarionoviču Staljinu. Vremenom su, međutim, i ovi spomenici uklonjeni.

jezernik

Poražavajuća je činjenica da danas u Ljubljani više ne postoji nijedan spomenik koji bi svjedočio o periodu nekadašnje Jugoslavije ili o sedam vijekova austrijske vladavine na tom području,  kojom prof. Jezernik zaključuje svoje izlaganje, neminovno otvara i temu koja se tiče potrebe istraživanja i analize sličnih fenomena  i u okvirima naše društvene sredine.

 

Portal Analitika