Društvo

Romski savjet: Veoma malo suštinskih promjena na poboljšanju položaja Roma

I pored svih nastojanja koje država i njene institucije preduzimaju na poboljšanju položaja romske zajednice, opšte je uvjerenje da suštinskih promjena ima veoma malo, ocijenio je potpredsjednik Romskog savjeta Muhamed Uković.
Romski savjet: Veoma malo suštinskih promjena na poboljšanju položaja Roma
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, kazao da su promjene najmanje vidljive kada su u pitanju ustavna prava, tj. proporcionalna zastupljenost u organima državne i lokalne uprave i politička participacija, odnosno ustavno pravo na autentičnu zastupljenost u državnom i lokalnom parlamentu.

"Smatramo da nema potrebe šire elaborirati da je romska zajednica u Crnoj Gori najranjivija i kao takvi suočavaju se sa mnogim problemima. Vlada Crne Gore se trudi da  uglavnom najznačajnije probleme i rješava u skladu sa njenim mogućnostima. Za neke probleme, nažalost ponekad  nedostaje politička volja“,stoji u saopštenju potpredsjednika Romskog savjeta. 

Prema riječima Ukovića, aktuelni zakon o izboru odbornika i poslanika, nije afirmativan za romsku zajednicu i ne obezbjeđuje sistemsko rješenje za autentično predstavljanje Roma u crnogorskom parlamentu.

"Mi smatramo da je izborni cenzus za romsku zajednicu previsok i da ne pruža ni minimalne šanse da Romi prođu neophodni cenzus.  Potrebno je obezbjediti  sistemsko rješenje za  političku participaciju Roma i to    smanjenjem aktuelnog cenzusa  na 0.35 odsto  važećih glasova za jedan poslanički mandat“, objasnio je potpredsjednik Romskog savjeta.

Uković napominje da je politička participacija Roma u javnom životu Crne Gore uslov svih preduslova. Međutim, dodaje da za tako nešto još uvijek ne postoji politička volja, ali ni spremnost da se i Romima pruži mogućnost afirmativnog pristupa rješenju ovog problema.

"Surova je realnost je da se na lokalnom nivou najmanje radi, po pitanju poboljšanja položaja romske zajednice u Crnoj Gori. Postoje lokalni akcioni planovi,  koji nisu operativni i ne inplementiraju se u praksi. Tako da uglavnom lokalni akcioni planovi za poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori su lista pustih želja“,navodi se u saopštenju.

Pomaka ima, kaže on, kada je u pitanju obrazovanje. Svake godine je u porastu broj djece koja su uključena u redovno školsko obrazovanje. Broj srednjoškolaca i  studenata  je takođe u porastu.

"Ovakvim dobrim rezultatima, svakako je doprinjela odluka Vlade Crne Gore  da  svake godine obezbjedi stipendije za srednjoškolce i studente, i to je za svaku pohvalu. To su te suštinske mjere i aktivnosti koje daju konkretne rezultate i na tome treba istrajati.  Treba biti iskren, prema sebi i drugima, dosta je više deklarativnih mjera, koje uglavnom ničemu ne koriste. Najbolji primjer za to su lokalni akcioni planovi. Realno, mjere iz LPA ne mogu se inplementirati, je su neophodna sredstva za njihovu realizaciju.  S druge strane, činjenica je  da najveći broj opština nemaju sredstava ni za honorare zaposlenih, ali se onda postavlja ono ključno pitanje: Šta će nam i čemu služe mjere i aktivnosti koje nisu primjenljive?“, upitao je Uković.

Potpredsjednik Romskog savjeta dodaje i da Romski kulturni centar zaživio, obezbijeđen je značajan broj književnih djela romskog književnog stvaralaštva, oformljena je romska biblioteka. Osmog aprila će biti obajvljena dva nova broja romskog časopisa Alav.

"Već dugih niz godina veoma uspješno funkcioniše i  web-portal Roma i Egipćana.  Uz Romski radio, koji takođe funkcioniše dugi niz godina. Ovim je informisanje romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori bitno poboljšano, a  sve zahvaljujući Fondu za manjine, koji su imali razumjevanja za navedene projekte“, stoji u saopštenju.

Uković je pozvao sve  subjekte, pojedince, nevladine organizacije institucije, ministarstva da se bave suštinskim aktivnostima.

"Cijenimo sve  subjekte, pojedince, nevladine organizacije institucije, ministarstva,  koji su do sada suštinski direktno ili indirektno doprinjeli poboljšanju položaja romske zajednice  u  Crnoj Gori. Zahvalni smo im zbog toga“, zaključio je potpredsjednik Romskog savjeta.

Portal Analitika