Društvo

CANU podnijela krivičnu prijavu protiv MUP-a

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti podnijela je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore i Osnovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica, zaposlenog u MUP-u, zbog nezakonitog registrovanja kao udruženja građana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, objavljeno je na sajtu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Krivična prijava je podnijeta 9.marta a objavljena je danas.
CANU podnijela krivičnu prijavu protiv MUP-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju CANU, rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore br. 05-UPI-006/14-1666/1 registrovana je kao udruženje građana Dukljanska akademija nauka i umjetnosti  5. maja 2014. godine.

“Međutim, važećim Zakonom o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti,  koji je stupio na snagu marta 2012. godine u članu 3. striktno je uređeno da  “odrednicu akademija nauka i umjetnosti, u svom nazivu, ne mogu koristiti druga pravna lica“ (osim Crnogorske akademije nauka i umjetnosti). Dakle, citiranu odrednicu u svom nazivu ne mogu koristiti udruženja građana, nevladine  organizacije, niti drugi pravni subjekti,  jer se na taj način stvara konfuzija u javnosti, otvara se prostor za manipulaciju  od strane pravnih subjekata koji nemaju puni pravni legitimitet nego isti izvlače iz autoriteta legalne državne institucije, a što je decidno  zakonom zabranjeno”, smatraju u CANU.

Rješenjem MUP-a, kako se dodaje, grubo je prekršen Zakon o CANU na štetu interesa Crne Gore, a u korist udruženja građana čime ste otvorili prostor za manipulaciju.

“Imajuću u vidu decidno zakonsko uređenje ovog pitanja smatram da je donošenje inkriminisanog rješenja posljedica zloupotrebe službenog položaja od strane službenog lica koje je postupalo u konkretnom slučaju, čiji identitet treba utvrditi kao i od strane službenog lica koje je vršilo nadzor, koje je propuštanjem nadzora ili očigledno nesavjesnim radom povrijedilo zakonski zaštićeno pravo CANU na ekskluzivno korišćenje naziva –akademija nauka i umjetnosti. Zbog svega navedenog,  zahtijevamo da našu prijavu kao oštećenog, čiji je zakonski zaštićeni interes povrijeđen, prihvatite i preduzmete odgovarajuće mjere u pravcu otkrivanja izvršioca krivičnog djela i njegovog procesuiranja. Zahtijevamo da nas obavijestite o odluci po našoj krivičnoj prijavi, u skladu sa zakonom”, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Analitičar
01.04.2015. 16:52

Ako tako veli zakon o CANU, onda je on NEUSTAVAN! "Akademija nauka i umjetnosti" nije i ne može bit zaštićeno ime, jer je pojam obštega karaktera. Crnogorska ANU nije jedina u svijet, već ih ima veliki broj, tako da ona ne može bit vlastnik toga "branda". S toga razloga bi dobro bilo da neko pokrene proceduru pred US. Trebalo bi da taj neko pokrene i pitanje zakonitosti naziva "Crnogorska", jer tijem nazivom canu-ovce dovode u ZABLUDU građane, koji mogu pomislit da je riječ o odista crnogorskoj Akademiji, a ne veljesrbskome gnijezdu.

0
0
L L Dabanović
31.03.2015. 17:47

Da prestavljate CANU prije bi primjetili pola vidljivog ljudstva u parlamentu koji prima plate za antidržavno i anticrnogorsko ponašanje nego jednu 'skrivenu' ličnost u MUP. Vi u CANU-i ako ste potomstvo slobodarske čeljedi i crnogorskog podaništva-prestavljate SANU kao kao što potomstvo raje začinjeno turskim podaništvom danas prestavlja pokojno srpstvo/Srbe. Kakva je to akademija koju čine čeljad koja smatraju-da oni koji su 500g. odvojeno i različitim načinom živjeli i među kojima do danas zjapi provalija 5 vjekova duboka i široka-da su isti današnje nacionalne pripadnosti. Jedno imate zajedničko sa ovim današnjim srpstvom raje-oni prije služili age i begove turskog podaništva a vi danas današnje prefigano predśedništvo crnogorskog podaništva.

4
0
M Marko Đukanović
31.03.2015. 17:28

Pravnici javite se i branite struku: ovaj zakon je nevažeći! Ne postoji zakon o CANU, to je LEX SPECIJALIS, koji je napravljen da se sjedine te dvije akademije pa kad se to desi da se ukune DANU! A pošto do toga nije došlo a CANU je derogirala Zakon, tako što je iz njega "uzela" sve što joj je odgovaralo, i odabrali petoricu a poslije osilili kad su viđeli da im može biti UDARILI po tužbama. Tuže na sve strane državu za apanažu, NN lica i slično, bačaju rukavicu dražavi u lice time što im kažu da mogu sami da se finansiraju jer imaju zlatne donatore i slično, Tako se to radi kad miševi kolo vode i sprdaju se i Crnogorcima i Crnoj Gori, Ovo da nije tužno bilo bi presmiješno!

8
1
L Lex
31.03.2015. 16:09

Zakonska norma čista kao suza i očigledan prekršaj MUP-a.Ali ministru sud po deset puta poništava rješenja,a on to ne poštuje.Ko ima pravo da ne poštuje crnogorske zakone ?

4
9