Društvo

STOJANOVIĆ: Ubistva Osmanagića i Mrdaka nijesu riješena jer imaju element inostranosti

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je u razgovoru za Pobjedu da policija intenzivno radi na rasvjetljavanju ubistva Andrije Mrdaka i Armina Muše Osmanagića i naglašava da je riječ o dobro organizovanim i planiranim ubistvima koji imaju "element inostranosti“. Sukobi organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Crne Gore, prema riječima Stojanovića, reflektuju se iz inostranstva.
STOJANOVIĆ: Ubistva Osmanagića i Mrdaka nijesu riješena jer imaju element inostranosti
Portal AnalitikaIzvor

U proteklih pola godine dogodio se niz najtežih krivičnih djela među kojima ubistva Andrije Mrdaka i Armina Muše Osmanagića. Nijedno od pomenutih još nije riješeno i čini se da građani gube povjerenje u rad policije. Stojanović se ne slaže sa takvom konstatacijom.

- Građani imaju pravo da preispituju i prate rad svih državnih organa, pa i policije, jer policija je prije svega servis građana. Ipak, ne bih rekao da građani gube povjerenje u rad policije. Istraživanje koje je za potrebe MUP-a uradila agencija De Facto pokazuje da preko 70 odsto građana ima povjerenje u rad policije, te da tek petina građana smatra da su najizraženiji problemi ubistva i pokušaji ubistva. Građanima je, po istraživanju, važnije rješavanje problema izraženih u njihovoj lokalnoj zajednici, kao što su imovinski delikti i bespravna gradnja - istakao je Stojanović.

Kako je naglasio, na rasvjetljavanju ubistva Mrdaka i Osmanagića intenzivno se radi.

- Načini izvršenja ovih krivičnih djela ukazuju na to da se radi o dobro organizovanim i planiranim ubistvima, koja imaju elemenat inostranosti, što znači da je za njihovo rješavanje potrebno određeno vrijeme. Inspektori kriminalističke policije zaista ulažu sve profesionalne napore, vještine i znanja kako bi, u saradnji sa tužiocima, ove predmete priveli kraju, s tim što dinamika naših aktivnosti u tom pravcu zavisi i od dinamike partnerskih službi iz regiona sa kojima vršimo razmjenu određenih podataka - rekao je Stojanović.

Što se tiče kadrovskih pitanja, dodaje on, u toku je analiza radnih rezultata svih centara i odjeljenja bezbjednosti.

- Shodno tome će biti sagledana i potreba za daljim kadrovskim promjenama. Iskoristiću priliku da još jednom upoznam javnost sa tim da doskorašnji načelnik CB Budva Mijomir Bulatović nije smijenjen sa te pozicije zbog svjedočenja u jednom predmetu, kako se u nekim medijima spekulisalo, već da se radilo o ranije planiranoj kadrovskoj promjeni zbog potrebe za njegovim daljim angažovanjem u okviru Sektora kriminalističke policije - naglasio je Stojanović.

Kada su u pitanju organizovane kriminalne grupe OKG, direktor policije napominje da informacije kojima raspolažu ukazuju na to da su sukobi koje imaju na našoj teritoriji posljedice glavnih kriminalnih aktivnosti izvršenih u inostranstvu.

- Krajem prošle godine slobode su lišena četiri pripadnika jedne grupe zbog osnova sumnje da su počinila krivična djela iznuda i iznuda u pokušaju. Slobode je lišeno i lice koje slovi za vođu jedne OKG koje je sprovedeno na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne u ZIKS, zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju putem pomaganja. U toku je i finansijska istraga prema jednom od članova kriminalne grupacije koji važi za jednu od ključnih figura u toj organizaciji. Podgorica kao grad s najvećim brojem stanovnika svakako ima i najveću problematiku, dok Bar zbog određenih kriminalnih djelovanja ima svoje specifičnosti. Službenici CB Bar su, preduzimajući intenzivne aktivnosti, uspjeli da u kratkom roku rasvijetle krivično djelo teškog ubistva Zelimira Bokana u Baru. Rješavanjem ovog ubistva procenat rasvijetljenosti ubistava počinjenih u Baru od početka 2015. godine iznosi 100 odsto, odnosno rasvijetljena su sva tri počinjena ova krivična djela. Kada je u pitanju Podgorica, od početka ove godine nije registrovano nijedno ubistvo na teritoriji Glavnog grada - naglasio je Stojanović.

Portal Analitika