Politika

Krivokapić predvodi Viena proces

Predśednik Emeritus PS OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić predvodi Viena proces, koji je u njemačkom gradu Lainsvajla okupio rusku i ukrajinsku parlamentarnu delegaciju u svijetlu napora za deeskalaciju rusko-ukrajinske krize.
Krivokapić predvodi Viena proces
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu AnalitikaKrivokapić je u uvodnoj riječi podśetio na aktivnosti PS OEBS u pravcu deeskalacije krize i uspostavljanje Viena procesa za dijalog između ruskih i ukrajinskih parlamentaraca.

“To je bio pravovremeni odgovor PS OEBS imajući u vidu da je to bio period kulminacije krize kada se cjelokupna međunarodna zajednica našla pred velikim izazovom reakcije na novonastale okolnosti, rekao je Krivokapić.

On je ukazao da su na taj način parlamentarci i jedne i druge zemje pokazali visok stepen odgovornosti i odlučnosti da u kriznim okolnostima śednu za sto i razgovaraju o najboljim parlamentarnim odgovorima.

“Parlamenti ne mogu uraditi ono što mogu i trebaju da urade druge strukture, ali mogu ovoriti prostor za dijalog i izgradnju povjerenja što je u krajnjem preduslov svakog ozbiljnog pristupa u rješavanju postojećeg konflikta, naveo je predśednik Emeritus PS OEBS Ranko Krivokapić.

On je istakao važnost današnjeg okupljanja parlamentaraca budući da je mjesto u kojem se to dešava kroz istoriju bilo poprište stalnih sukoba dvije velike zemlje kakve su Njemačka i Francuska, koje su danas prijateljske zemlje i sinonimi demokratije i ekonomskog prosperiteta čineći tako stub Evropske unije.

Kako stoji u saopštenju, u tom kontekstu Krivokapić je istakao da je to najbolji primjer kako pogranična područja, i pored brojnih istorijskih trauma, mogu da budu mostovi spajanja a ne razdvajanja i sukoba.

“Upravo to je naša misija, misija PS OEBS, da kroz kontinuitet ovakvih susreta, koji pored zvaničnih razgovora imaju, što je posebno važno, i svoj neformalni dio, stvorimo uslove da i Rusija i Ukrajina slijede primjer ove dvije velike evropske države” poručio je Krivokapić.

Potpredśednica PS OEBS Doris Barnet je iskazala zadovoljstvo nastavkom razgovora parlametnaraca dvije zemlje na konkretnim temama i posebno zahvalila Ranku Krivokapiću, Predśedniku Emeritusu PS OEBS na njegovoj predanosti da vodi Viena process kojim se produbljuje dijalog i time pomaže relanijem sagledavanju raznih aspekata aktuelnog konflikta.

Skupu je prisustvovao i Majkl Džordž link direktor ODIHR-a Kancelarije za demokratiju i ljudsk prava, institucije koja se bavi nadgledanjem i kontrolom sprovođenja izbora u zemljama OEBS.

Portal Analitika