Region

Državljanin BiH poginuo u Siriji

Denis Delanović (30) porijeklom iz Donje Vidovske kod Velike Kladuše, nastradao je nedavno na ratištu u Siriji. Denis, koji je državljanin BiH, bio je nastanjen u Njemačkoj.
Državljanin BiH poginuo u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

U Donoj Vidovskoj kod Velike Kladuše stoji prazna porodična kuća Delanovića koji su u Njemačku s djecom odselili prije više od 20 godina. Tek malobrojni su danas bili spremni govoriti o Denisu Delanoviću, koji je prije osam mjeseci iz Njemačke otišao u Austriju, a zatim u Siriju, gdje je, kao pripadnik ISIL-a, prije šest dana, zajedno s još 11 državljana Njemačke, poginuo.

Mještani su duboko uznemireni činjenicom da mladi ljudi porijeklom iz Krajine odlaze i ginu na sirijskim ratištima. Posebno ne razumiju kad se za militantnom ideologijom povedu oni kojima život u Evropskoj uniji pruža brojne mogućnosti za posao i napredovanje.

U razgovoru za FTV, jedan od mještana kaže kako su u dijaspori njegove sinove pokušali vrbovati militanti. Uspio ih je odgovoriti od toga.

“Ko ima zdrav razum neće ići nigdje gdje se ratuje. Rizično je, a nije ni potrebno - ne brani svoju državu nego ide u tuđu državu da ratuje”, objašnjava on.

Nad Donjom Vidovskom i nad cijelim kladuškim krajem danas je mučna tišina, pomiješana s dubokom nelagodom zbog činjenice da se u posljednje vrijeme ta sredina sve češće dovodi u vezu s radikalizmom.

(Vijesti.ba/Nezavisne)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.