Literatura

NOVA KNJIGA: Čudesna priča o srednjovjekovnoj Turskoj

Izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice, u saradnji sa Novom knjigom plus iz Beograda, objavila je "Zovem se Crveno", djelo jednog od najvećih pisaca XXI vijeka, Orhana Pamuka.
NOVA KNJIGA: Čudesna priča o srednjovjekovnoj Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj istorijski roman, u kojem nećete pronaći istorijske činjenice, prikazuje srednjovjekovnu Tursku iz sasvim novog ugla. Čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivnja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, na posljetku, oko umjetnosti minijature u trenucima njenog nestajanja. Ovo je roman o sudbini slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja XVI vijeka. Kroz sudbinu slikara autor pripovijeda o umjetnosti, ljubavi, sreći, životu, smrti. Na trenutke se vodi rasprava o suštini islamske umjetnosti i poimanju svijeta. Bogatstvo jezika, obilje slika, asocijacija, poniranje i bit islamske civilizacije i njene dodire s renesansnim duhom, jedinstvena kompozicija i struktura djela potvrđuju da je Orhan Pamuk jedan od najvećih pisaca XXI vijeka.

Roman u kojem ćete naći čudesan svijet Orijenta sa njegovim bojama, njegovom umjetnošću, estetikom i tajanstvenim duhom. Crveno je boja osvete i smrti, ali ponajviše boja strasti, nadahnuća i umjetnosti. A možda je, po Pamuku, ime univerzuma – Crveno! U boji je sadržana veza između prošlog i sadašnjeg vremena. Odavno taj svijet Zapada i Istoka, novog i starog, nije tako sažeto, a sveobuhvatno opisan kao u ovom remek-djelu.

Orhan Pamuk jedan je od naistaknutijih i naprodavanijih turskih autora. Roman ovog nobelovca o ubistvima i intrigama među dvorskim kaligrafima 16. vijeka, "Zovem se Crveno", samo u turskoj je prodat u više od 100.000 primjeraka, a preveden je na više od 20 jezika. Romani Orhana Pamuka "Zovem se Crveno" i "Muzej nevinosti", u izdanju Nove knjige mogu se naći u svim Gradskim knjižarama.

2701crveno1
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.