Društvo

BALEVIĆ: Istina u avionskim nesrećama je uvijek posljednja žrtva

Jedini doktor vazduhoplovne kriminalistike u Crnoj Gori, Vukosav Balević iz Tivta, kazao je za Portal Analitika da su avioni Erbasa uvijek do sada pokazivali dobre parametre bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju, te da jučerašnji pad Erbasa A320 njemačke kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima, u kojem je stradalo 150 putnika i članova posade, nije razlog da se konstatuje da je u pitanju neki serijski problem sa avionom. Kako je dodao, za sada je rano za bilo kakvu analizu pada aviona, ali je kako kaže, istina uvijek posljednja žrtva u avionskim nesrećama.
BALEVIĆ: Istina u avionskim nesrećama je uvijek posljednja žrtva
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Balević je rekao da svakoga sata pristižu novije informacije u vezi nesreće, tako da bi bilo nezahvalno podržati ili osporiti bilo koju stranu priče u vezi njenih uzroka.

"Francuske vlasti, koje su inače veoma specijalizovane i među najpouzdanijim u Evropi po pitanju istraga avionskih nesreća, pokušaće nakon analize oštećene crne kutije da utvrde istinu. Istina u avionskim nesrećama je uvijek posljednja žrtva i problem, o kojem kasnije treba dati mnogo više pouzdanijih činjenica. Moguće da će se za dan-dva, kada budu tumačeni svi signali i razgovori snimljenih razgovora između posade aviona i kontrole letjenja, doći do nekih novih objašnejnja i razloga na osnovu kojih će se dati pouzdana činjenica o tome šta se desilo", istakao je Balević za naš portal.

On je rekao da su avioni "Džermanvingsa", veoma pouzdani, te da se nesreće nesumnjivo događaju i sa drugim avionima velikih aviokompanija, poput Ljušina ili Boinga. Kako je dodao, najnovija tehnologija korišćena u savremenoj avijaciji često zamara pilote i posadu na dugim letovima, što dovodi do katastrofalnog ishoda.
"To se dešava na dugim koordinacijama, kao na primjer na relaciji Evropa-Australija. Tehnologija zamara pilote do granica pospanosti i dremeža, a to ometa redovnu i pravu kontrolu nad avionom", upozorava on.

Doktor vazduhoplovne kriminalistike se prisjeća slučaja jedne od najvećih jugoslovenskih avionskih nesreća iz 1981. godine, kada se avion Adrija MD DC9 , koji je saobraćao na relaciji Ljubljana-Ajači srušio u Francuskoj.

"U to vrijeme je to bio najsavremeniji avion, sa najsavremenijim uređajima. Stradalo je 180 putnika i članova posade. Avion se survao samo zbog toga što posada nije na vrijeme bila u toku pripreme za slijetanje na jedan aerodrom rizičnog slijetanja", prisjeća se Balević.

Erbas A320 koji je nadlijetao francuske Alpe sigurno je bio moderan i opremljen najsavremenijim uređajima ali. kako napominje Balević, u svim avionskim udesima niko ne pominje takozvani "imperijalni lobi".

"Njima je stalo da se što više iskoristi snaga posade i pilota, da rade, ne osam, 10 ili 12 časova, već i po 14 sati dnevno. To je ubitačno. Najbolji dokaz za to su štrajkovi najplaćenijih pilota u svijetu, pilota "Lufthanse" iz Njemačke. Upravo zato piloti traže da se smanje časovi rada članova posade i naravno da se plate adekvatno", ističe on.

Balević na kraju navodi da će proizvođači Erbasa poslije najnovije nesreće u Francuskoj sjesti za sto i o svemu razgovarati kako bi se došlo do istine.

"Oni će kao i sve druge kompanije otkloniti razloge i mogućnosti za nesreće u svojoj proizvodnji", zaključuje Balević.

N.D.

Foto: politika.rs

Portal Analitika