Kultura

VALKENBERG: U SAD ću ponijeti predivne pjesme crnogorskih autora

Bilo bi to divno da na narednom gostovanju u Crnoj Gori izvedem i pjesme vaših kompozitora, jer ono što sam čula, bila je zaista predivna muzika. Nisam znala da i ovdje postoje tako dobri kompozitori, kazala je solo pjevačica Eleanor Valkenberg, nakon sinoć održanog koncerta u Crnogorskom narodnom pozorištu.
VALKENBERG: U SAD ću ponijeti predivne pjesme crnogorskih autora
Portal AnalitikaIzvor

Članica dua Poetica Musica, uz pijanistkinju Natašu Mitrović, predstavila je podgoričkoj publici manje i više poznata djela američkih autora, kao i srpskih autora. Za Portal Analitika kaže da su koncerti u Nikšiću i Podgorici bili veoma dobri.

- Program u Nikšiću bio je nešto kraći, jer je, prije svega, namijenjen mladoj publici, da bi trajao tačno sat vremena - istakla je ona i izrazila posebno zadovoljstvo što je u prilici da radi sa učenicima u više crnogorskih muzičkih škola.

- Uvijek je divno raditi sa djecom i za mene je to važnije od samog pjevanja. Bilo je uzbudljivo raditi s njima u podgoričkoj Muzičkoj školi "Andre Navara". Uživala sam u radu sa njima i u njihovom talentu.

Valkenberg je izrazila očekivanje da će ta, kako kaže, "veoma nadarena djeca i dobri pjevači" za nekoliko godina biti odlični, ali i da su uglavnom već odlučili gdje će studirati.

- Učenici škole "Andre Navara" sa kojima smo radili, uglavnom su već odlučili da školovanje nastave na fakultetima u regionu, najviše u Sarajevu. Ali, možda će nakon osnovnih studija neko od njih doći na postdiplomske u SAD - rekla je.

Od njih je čula i više pjesama crnogorskih kompozitora, koje su je impresionarile.

- Zatražila sam partiture tih pjesama, kako bih ih ponijela sobom u SAD i naučila ih. Neke od njih su toliko lijepe, a meni potpuno nepoznate... Zaslužuju da budu poznate daleko van granica vaše zemlje - kazala je Valkenberg i zaključila kako će na narednom koncertu na repertoaru biti i neka kompozicija crnogorskih autora.

2503dvijePijanistkinja Nataša Mitrović, nekadašnji student, a danas predavač na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, upoznala je Eleanor Valkenburg prije 12 godina, prilikom koncerta koji je američka sopranistkinja održala u glavnom gradu Srbije. Nakon što je dobila Fulbrajtovu stipendiju, Mitrović se usavršavala na Univerzitetu u Mičigenu i tada započela profesionalnu saradnju sa Valkenburg. Od tada nastupaju kako u SAD, tako i u mnogim drugim zemljama širom svijeta.

Sagovornica Portala Analitika priča kako se značajno promijenilo njeno pojmanje muzike tokom studija u SAD.

- Potrebno je da se izvodi širok repertoar, da se upoznaju novi prostori i šire pedagoški vidici, što nama u Evropi nije toliko blisko. Imala sam sreću da radim sa profesorima u SAD i slušam odlične koncerte, ali i sviram na različitim podijumima, što sam poslije sa zadovoljstvom prenijela na svoje studente na beogradskom FMU. Ono što američku muziku karakteriše u odnosu na evropsku je stav na podijumu i kontakt sa publikom, koji je potpuno drugačiji. I u SAD je potreban visoko nivo interpretacije kao u Evropi, ali je interakcija mnogo otvorenija i pozitivnija. Ono što mi se sviđa u SAD i kod američkih izvođača jeste da oni mnogo pričaju prije kompozicija. Uobičajeno je da prije izvođenja svakog djela govore o čemu se radi i kakva je priroda djela, tako da unaprijed upoznaju publiku sa onim što će čuti.

Mitrović najavljuje da će danas u Herceg Novom prirediti master klas i koncert.

-  Uu četvrtak imamo koncert na Cetinju, a u petak master klas u Ulcinju. Repertoar nastupa biće skoro isti, biće malo pojašnjenja prije izvođenja kompozicija, a možda i skraćivanja programa. Ali, sve će zavisi dirktno od publike - zaključuje naša sagovornica.

K.J.

Foto: Duško Miljanić

Portal Analitika