Svijet

Šveđani zvanično dodaju u rječnik rodno neutralnu ličnu zamjenicu

Rodno neutralna zamjenica biće uvrštena u zvanični rječnik švedskog jezika u aprilu, saopštili su danas urednici Švedske akademije SAOL.
Šveđani zvanično dodaju u rječnik rodno neutralnu ličnu zamjenicu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenica "hen" biće dodata zamjenicama "han" (on) i "hon" (ona) kao jedna od 13.000 novih riječi u najnovijem izdanju rječnika SAOL.

Zamjenica će biti korišćena za osobu čiji pol se ne otkriva, bilo zbog toga što je nepoznat ili je osoba transrodna ili govornik odnosno pisac smatra da pol nema nikakvog značaja za informaciju.

"Za one koji koriste ovu zamjenicu, to što je sada u rječniku je od velikog značaja", rekao je AFP-u jedan od urednika Sture Berg.

Riječ "hen" pojavila se 1960-ih godina, kada je uobičajena upotreba "han" postala politički nekorektna i sa ciljem da se pojednostavi jezik i izbjegne nezgrapna han/hon (on/a) konstrukcija.

Riječ, međutim, se nikada nije ukorjenila u jeziku. Ponovo se pojavila 2000. kada se oglasila mala transrodna zajednica i posljednjih godina se češće koristi.

Sada se nalazi u zvaničnim tekstovima, sudskim presudama, medijskim tekstovima i knjigama i počela je da gubi nešto od svoje feminističko-aktivističke konotacije.

Rječnik Švedske akademije "osvježava" se svakih 10 godina, a nove riječi unose se na osnovu toga koliko se često koriste i koliko su značajne. Novo izdanje rječnika u prodaji će se naći 15. aprila.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika