Društvo

Jevrić: Tražili vodu, a sad je neće

Zašto je nekoliko decenija na Crnogorskom primorju krivac za sve veće probleme, posebno u špicu turističke sezone, bilo nepostojanje regionalnog vodovoda, a sada kad je izgrađen, koristi se - 15 odsto kapaciteta, otvoreno pita u razgovoru za Pobjedu Goran Jevrić
Jevrić: Tražili vodu, a sad je neće
Portal AnalitikaIzvor

Direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Goran Jevrić upozorava da je neophodno obaviti racionalizaciju sistema vodosnabdijevanja kako bi se uklonile sadašnje neracionalnosti i mnogo bolje iskoristile pogodnosti koje omogućava voda iz Regionalnog vodovoda.

- Najodgovornije saopštavam da i sadašnje funkcionisanje Regionalnog vodovoda, sa korišćenjem 15 odsto od instaliranih kapaciteta, ugrožava održivost sistema i na to nas upozoravaju ne samo domaći, već i najveći međunarodni eksperti iz ove oblasti. Zaista vjerujem da će nadležne institucije tokom ove godine zajedno sa opštinama riješiti ovaj veliki problem. To je činjenica koju svake godine komentarišemo sa našim revizorima Ernst&Yang iz Londona. Cijeli vodovodni sistem na Crnogorskom primorju se mora posmatrati kao jedna cjelina, sve drugačije je suprotno logici i stvara velike troškove. Vidite, trenutno se u šest opština ovim poslovima bavi - osam javnih preduzeća, kaže Jevrić u razgovoru za Pobjedu.

Upitan da li preuzimanje manjih količina vode iz Regionalnog vodovoda, i manje prihoda po tom osnovu, i obaveza vraćanja kredita ozbiljno opterećuju funkcionisanje i održivost sistema Regionalnog vodovoda, Jevrić odgovara da to preduzeće, koje je u državnom vlasništvu, i u ovako problematičnim uslovima posluje sa pozitivnim rezultatima.

„Ono što je najvažnije: do sada smo uspijevali da uredno servisiramo sve obaveze prema državi, zaposlenima, poslovnim partnerima, ali i ne male kreditne rate po osnovu uzetih kredita za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema u ukupnom iznosu od oko 30 miliona eura za koje je garanciju izdala Vlada. Na godišnjem nivou kreditne obaveze JP iznose oko tri miliona eura. Koliki je to problem za JP, najilustrativnije govori činjenica da su te kreditne obaveze u ukupnim prihodima koji iznose oko 4,2 miliona eura u 2014. godini bile – 69 odsto! Zahvaljujući primjenama preporuka Vlade, kroz set antikriznih mjera, dodatno smo optimizovali naše poslovanje minimiziranjem operativnih troškova. Napominjem da nam 2017. godine počinje period otplate kredita prema Svjetskoj banci, i ako do tada ne riješimo ove nagomilane probleme, situacija će se drastično usložiti. Do kada će vodovodni sektor na Primorju funkcionisati na ovako nefunkcionalan način ne znam, ali znam da - ako se nastavi sa takvom politikom - uskoro se mogu pojaviti problemi koje ćemo sve teže rješavati. Ako hoćemo odgovorno da vršimo javne poslove za koje smo dobili mandate, neophodno je da što prije i prioritetno pristupimo kreiranju održivog modela optimizacije vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, gdje u šest opština postoji šest lokalnih vodovodnih preduzeća sa ukupno 950 zaposlenih, Regionalni vodovod sa 50 zaposlenih i Vodacom sa oko 15 zaposlenih. Vjerujem institucionalnim kapacitetima na državnom, ali i na lokalnim nivoima, koji poštujući važeće zakonske procedure za veoma kratko vrijeme mogu riješiti sve probleme u vodovodnom sektoru“, istakao je on.

Utisak je da je iz opština više traženo da potekne voda iz regionalnog vodovoda, nego što je sada preuzimaju. Drugim riječima, taj vodovod im, izgleda, služi isključivo kao rezervni ili novi ,,lokalni izvor“. Na pitanje koliko Regionalni vodovod to ugrožava i finansijski i tehnološki, Jevrić kaže da je regionalni vodovodni sistem u 2014. godini isporučio 14,8 odsto od 38 miliona kubika raspoloživog kapaciteta vodoizvorišta.

Kako je rekao, to pitanje mora da bude prioritet resornih ministarstava i opština u ovoj godini, jer ako se uskoro ne usaglase stavovi i  ukoliko opštinski vodovodi ne preuzmu veće količine vode, do kraja 2015. godine je sasvim realno za očekivati da će doći do povećanja cijene vode iz RVS, jer je, prema njevovim riječima, očigledno da politika Vlade i Regionalnog vodovoda sa stimulativnim tarifama nije dovoljna.

„Postavlja se pitanje zašto je nekoliko decenija na Crnogorskom primorju krivac za sve veće probleme, posebno u špicu turističke sezone, bilo nepostojanje regionalnog vodovoda, a sada kad je izgrađen, koristi se - 15 odsto kapaciteta“, napominje Jevrić u razgovoru za Pobjedu.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika