Društvo

U subotu Sat za planetu

Svjetska kampanja Sat za planetu - Earth Hour, obilježiće se 28. marta po sedmi put u Crnoj Gori, saopšteno je iz NVO „Green Home“.
U subotu Sat za planetu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode u saopštenju ova kampanja predstavlja najveći globalni događaj usmjeren ka ublažavanju  klimatskih promjena i čini je niz aktivnosti čiji je cilj edukacija građana i njihovo aktivno uključivanje u borbu protiv sve izraženijih promjena klime. Stotine miliona ljudi, organizacija, kompanija širom svijeta se ujedinjuje svake godine sa željom  da se donosiocima odluka pošalje snažna  poruka da se u cilju ublažavanja  klimatskih promjena, moraju preduzeti odlučnije i adekvatnije mjere.

„Očekuje se da  će se ovoj sihronizovanoj kampanji i ove godine priključiti više stotina miliona ljudi širom planete koji će time što će ugasiti svjetla na jedan sat – Sat za planetu potvrditi svoju posvećenost preuzimanju koraka koji će doprinijeti očuvanju planete. Osim poziva pojedincima i insistucijama da isključe svjetlo na 60 minuta, cilj kampanje je da građane podstakne na razmišljanje i djelovanje i nakon ovih sat vremena“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz NVO „Green Home“ pozivaju sve stanovnike  Crne Gore, organizacije, institucije, opštine i kompanije da se priključe ovom najvećem volonterskom događaju u oblasti životne sredine tako što će 28. marta ugasiti svjetla u periodu od 20:30 do 21:30 i na taj način doprinijeti očuvanju planete.

Centralni događaj povodom Sata za planetu u Podgorici će se održati na Trgu Republike uz zanimljiv zabavno muzički program, a svjetla će na 60 minuta biti uzgašena i na mostu Milenijum.

 U susret ovom događjaju NVO „Green Home“ je organizovla 11 edukativnih radionica u 5 predškolskih ustanova i osnovnih škola u Podgorici kako bi i najmlađe generacije imale priliku da čuju više o klimatskim promjenama, njihovim uticajima i važnosti očuvanja životne sredine.

Kampanja Sat za planetu – Earth Hour je počela 2007. godine u Sidneju u organizaciji  Svjetskog  fonda za prirodu (WWF), kao podrška inicijativi za ublažavanje  klimatskih promjena. U međuvremenu je postala najveća  svjetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, brojne  institucije, kompanije i organizacije, gase svjetlo na 60 minuta  na nekim od znamenitosti  kao  što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj  u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most  Golden Gate u San Francisku i mnogim drugim znamenitostima.

Portal Analitika