Politika

MF: Iniciraćemo ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija

Rješenje iz novog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema kojem taj resor treba da isplati partijama novac u slučaju da opštine kasne, neustavno je, smatraju u Ministarstvu finansija.
MF: Iniciraćemo ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija
Portal AnalitikaIzvor

Iz PR službe Ministarstva portalu CDT-a saopšteno je da će zbog toga predložiti Vladi pokrene inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 11, stava 8 i 9 novog Zakona.

“Nakon konačnog stava Ustavnog suda Crne Gore, po ovom pitanju, Ministarstvo finansija će sagledati potrebu da se pokrene procedura za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2015.godinu kako bi se obezbijedila sredstva za ove namjene, ukoliko pomenute odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ostanu na snazi”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Zakonom je predviđeno da je organ lokalne uprave koji je nadležan za poslove finansija dužan da partijama do petog u mjesecu uplati novac za redovan rad za prethodan mjesec.

Propisano je i da ukoliko taj organ ne prenese novac strankama do petog u mjesecu za prethodni mjesec, partija ima pravo da u dodatnom roku od 15 dana podnese zahtjev za prenos sredstava Ministarstvu, i da taj resor potraživana sredstva prenese u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva.

Zahtjev je do sada, kako je saopšteno iz Ministarstva, podnijela jedino Pozitivna Crna Gora.

Dodatan problem u primjeni ovog rješenja iz Ministarstva navode i to što Zakonom o budžetu za 2015.godinu nijesu predviđena sredstva za navedene namjene, niti je planirana rashodna stavka sa koje bi ova sredstva bila isplaćena.

 

MINA

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.