Region

Broj automobila u Republici Srpskoj premašio i svjetski prosjek

Na 1.000 stanovnika u Republici Srpskoj (RS) dolazi 256 vozila, što je više nego dupliran svjetski prosjek, koji iznosi 108 automobila, pokazali su podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.
Broj automobila u Republici Srpskoj premašio i svjetski prosjek
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U prošloj godini je registrovano 269.257 automobila, čija je prosječna starost 16,7 godina, što je za čak 7.015 više nego u 2013. Od deset domaćinstava - osam u dvorištu ima vozilo, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović izjavio je da, i pored solidne globalne pozicije, podaci govore da je BiH, u odnosu na zemlje EU, daleko ispod evropskog prosjeka.

"Kada se uporede podaci o broju putničkih automobila i broju domaćinstava u RS, vidimo da na jedno domaćinstvo otpada tek 0,83 vozila, ali znamo i da neka domaćinstva imaju više od jednog automobila", kazao je Radović.

On je dodao da se, bez obzira na ekonomsku situaciju, pokazalo da automobil nije više luksuz, jer ako hoće da rade ljudi moraju da budu u pokretu, i zato se očekuje da će broj vozila iz godine u godinu rasti.

Srazmjerno veliki broj vozila u RS rezultat je ranijeg masovnog uvoza starijih automobila, kao i nedostatka navike korišćenja alternativnih oblika prevoza kao što je na primjer biciklo, ocijenili su u Udruženju građana "Don" iz Prijedora.

Stručnjaci smatraju da je na povećanje broja automobila uticao uvoz iz EU, ali da se opet, u prosjeku, voze duplo starija kola nego u evropskim zemljama, što direktno utiče na bezbjednost u saobraćaju.

Broj vozila i u Dubaiju je u posljednjih osam godina udvostručen, pa taj grad sada ima više automobila po osobi od Njujorka ili Londona. Dubai ima 1,4 miliona vozila na populaciju od 2,4 miliona, odnosno 540 automobila na svakih 1.000 ljudi.

U Njujorku na 1.000 stanovnika dolazi 305 automobila, a u Londonu 213.

Izvor i foto: nezavisne.com

Portal Analitika