Sci/Tech

VIDEO - NASA: Kako je izgledao izgubljeni okean na Marsu

Tokom godina smo mogli da pročitamo mnoštvo članaka o “vodi na Marsu”. To je zanimljiva studija slučaja, koja pokazuje kako naučne teorije sa prikupljanjem sve većeg broja dokaza dobijaju oslonac - do trenutka kada će postati “poznata stvar”. Prošle nedjelje NASA je utvrdila da je na Crvenoj planeti nekada postojao okean, koji je imao više vode od Sjevernog Ledenog okeana i da je 87 odsto te vode isparilo u svemir.
VIDEO - NASA: Kako je izgledao izgubljeni okean na Marsu
Portal AnalitikaIzvor

Teorije o postojanju vode na Marsu prvi put su se pojavile još u 19. vijeku, kada je italijanski astronom Đovani Skjapareli uočio karakteristike na Marsu, koje je nazvao “kanalima”. Pojavile su se razne spekulacije o tome kako su oni nastali (američki astronom Persi Lovel je bio ubijeđen da su oni djelo inteligentne civilizacije), ali se kasnije ispostavilo da je riječ o optičkoj varci.
Nasina svemirska sonda “Mariner 9”, koja je kružila oko Marsa, snimila je 1971. više manjih karakteristika koje su mogle da nastanu jedino usljed erozije tla pod uticajem vode. Taj prvi, neposredan, dokaz presudno je uticao na lansiranje sonde “Viking”, koja se spustila na Mars da izbliza osmotri situaciju. Od tada je prikupljeno prilično mnogo dokaza o vodi i njenim procesima na površini ove planete, a sonda “Kjuriositi” je obezbijedila neposredne dokaze da u mineralima na Marsu ima vode.

Nedavno objavljeno istraživanje, međutim, pruža do sada najuvjerljivi dokaz da je na Marsu nekada bilo mnogo više vode.

Da bi utvrdili koliko je vode nekada bilo na Marsu, astronomi su izračunali odnos teške i normalne vode u atmosferi i na ledenim kapama na Marsu. U teškoj vodi jedan atom vodonika zamjenjuje deuterijum, tj. atom vodonika sa dodatnim neutronom u jezgru.

Pošto je voda sa deuterijumom teža, ona teže isparava iz atmosfere. Usljed toga njen relativni sadržaj raste uvijek kada iz atmosfere isparava mnogo vodene pare u svemir. Udio deuterijuma naučnici su utvrdili spektrometrijskom analizom uz pomoć Veoma velikog teleskopa (VLT) i teleskopa sa Opservatorije Kek.

Oni su šest godina kartirali odnos iznad većeg dijela površine Marsa, a rezultati ukazuju na čak sedam puta veći udio teške vode nego što je uobičajeno za planetu te vrste. Na osnovu toga astronomi zaključuju da je na Marsu nekada bilo 20 miliona kubnih kilometara vode, 6,5 puta više nego danas.

Količina vode u ranom periodu planete (pre oko 4,5 milijardi godina) odgovarala je globalnom vodenom sloju od najmanje 137 metara. Poređenja radi: ako bismo vodu koja danas postoji na Marsu ravnomjerno rasporedili, vodeni sloj bi bio dubok svega 21 metara.

Izvor:blic.rs

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K KARA RADUSIN
17.03.2015. 08:59

A može li biti da je zaleđen a ne ispario,znajući da temperatura na Marsu padne ispod nule do 200 stepeni.

1
0