Društvo

Stijepović: Insistirati na održivim rješenjima za raseljene

Glavni grad i crnogorska Vlada, u saradnji sa međunarodnim partnerima, uložili su ogromne napore da raseljenim osobama sa Kosova obezbijede privremni boravak i stvore sve neophodne pretpostavke za normalan i uredan život, rekao je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.
Stijepović: Insistirati na održivim rješenjima za raseljene
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na temu povratka raseljenih sa Kosova u svoju državu, razgovarao sa predstavnicima delegacije Opštine Peć, koju je pedvodio Gazmend Muhadžeri.

Stijepović je rekao da su Glavni grad i crnogorska Vlada, u saradnji sa međunarodnim partnerima, uložili ogromne napore da raseljenim sa Kosova obezbijede privremni boravak i stvore sve neophodne pretpostavke za normalan i uredan život.

On je kazao da je u procesu povrataka raseljenih najvažnije da svi oni koji pokažu želju i interesovanje za povratkom budu sigurni da će im u Peći i dugim kosovskim opštinama biti dugoročno obezbijeđeni svi potrebni uslovi za kvalitetniji i bolji život.

Kako je saopšteno, Stijepović je rekao da će Glavni grad insistirati na održivim rješenjima za tu kategoriju stanovništva.

Dodao je da je zbog toga gradska uprava donirala i oslobodila plaćanja komunalija zemljište na kojem je predviđeno da se grade objekti za trajni smještaj i zbrinjavanje jednog broja raseljenih lica.

"Muhadžeri je istakao da Opština Peć, u saradnji sa resornim kosovskim ministarstvom, već duži niz godina intenzivno radi na implemetaciji projekta povratka raseljinih sa Kosova iz Crne Gore, Srbije i Makedonije", kaže se u saopštenju.

On je kazao da je zahvaljujući sredstvima koja su obezbijeđena iz fondova Evropske unije, ali i onim koja su za te namjene opredijeljena budžetom Kosova, omogućen povratak određenog broja porodica iz Crne Gore na Kosovo.

Stijepović je zaključio da će se taj proces, shodno predviđenoj dinamici, kontinuirano sprovoditi do kraja, kako bi se što veći broj raseljenih vratio u svoju matičnu državu.

Portal Analitika