Društvo

Šćekić: Sa učenicima nemamo problem, imamo sa očekivanjima

Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ početkom ovog mjeseca privukla je pažnju medija nakon pisma roditelja učenika II A odjeljenja, koje u školi, kako je predstavljeno javnosti, nazivaju ,,odjeljenjem smrti“ zbog visokih kriterijuma dijela profesora. Podaci o uspjehu ovog odjeljenja na polugodištu, kao i u trećem tromjesečju tekuće školske godine, u koje je Pobjeda imala uvid, pokazuju da u odjeljenju sa 24 učenika, njih 17 ima vrlodobar uspjeh, jedan đak je odličan, te da je jedinica na nivou odjeljenja šest.
Šćekić: Sa učenicima nemamo problem, imamo sa očekivanjima
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Gimnazije ,,Slobodan Škerović“ Radiša Šćekić kaže u razgovoru za Pobjedu da je po uspjehu to jedno od boljih odjeljenja i da je riječ o ,,sjajnoj djeci“, te da tako o njima govore i profesori koji im predaju.

 - Floskula ,,odjeljenje smrti“ je užasna. To je neprimjeren, nepristojan izraz. Znamo da su đaci skloni da daju svakakve nazive i profesorima, i odjeljenjima, ali jedno je kad to oni rade, a drugo kad se uključe roditelji, kada se medijski počne eksploatisati taj termin. Ne želim da ovaj razgovor shvatite ko pravdanje jer mi to nije bila namjera, niti za to imam razloga. Činjenica je da smo imali problem, koji nije od juče i da radimo sve da ga riješimo, kao i svaki drugi koji se pojavi tokom školske godine. O uspjesima učenika se malo piše, kaže on. Direktor Gimnazije podsjeća na rezultate koje škola postiže na državnim i međunarodnim takmičenjima.

- Prošle godine smo osvojili više od 60 odsto nagrada na državnom takmičenju. Naši učenici osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima. Ugostili smo učenike iz Trsta, Njemačke, sada naši đaci idu kod njih, sarađujemo sa više od deset škola u Evropi…Ove godine smo domaćini skupštine međunarodne organizacije ESHA, koja se od 27. do 29. marta održava u Podgorici. Crna Gora je najmlađa članica ove organizacije, a dobili smo da budemo domaćini skupštine u konkurenciji sa Norveškom i Njemačkom. Sve su to uspjesi učenika i profesora Gimnazije ,,Slobodan Škerović“. Ta djeca ne postižu dobre rezultate sama, nego neko sa njima radi. Tačno je da dobijamo najkvalitetnije učenike, ja se sa njima ponosim, ali ne odstupam, bogami, ni od kolektiva – poručuje Šćekić.

Sva odjeljenja u Gimnaziji su VIP odjeljenja.

- Ako od 360 učenika koje upišete dobijete 280 sa diplomom Luča, a ostalih 80 sa odličnim uspjehom sa jednom ili dvije četvorke tokom osnovne škole, onda je tačno da u Gimnaziji imamo VIP odjeljenja. Ali, ne jedno, nego svako. I za mene je svako odjeljenje u školi VIP odjeljenje.

- Moram se osvrnuti i na priču koju slušam ovih dana da je iz II A prebačeno pola odjeljenja, kao i da, zbog teških profesora, imamo odjeljenja sa po 44 učenika. Prvo, nije tačno da se preselilo pola odjeljenja, nego četiri đaka. Drugo, od 48 odjeljenja u školi više od 20 je sa po 24 do 30 đaka. Na brojnost najviše, inače, utiču izborni predmeti, kao i strani jezici. Najbrojnija su odjeljenja sa kombinacijom engleski i italijanski jezik, a manje brojna ona u kojima je kombinacija engleskog sa njemačkim, francuskim i ruskim jezikom. Malo je poznato da imamo 200 izbornih grupa – kaže Šćekić.

Profesori koji imaju po 20 godina staža odjednom postali problem

- U komunikaciji uprave škole sa roditeljima naveli su šest profesora koji su, prema njihovom mišljenju, imali previsoke kriterijume. Svi ti profesori su ljudi sa preko 20 godina staža, koji predaju u pet do deset odjeljenja. I odjednom su postali problem. Ali, u redu, problem se pojavio i na nama je da ga riješimo onako kako je najbolje za djecu, kako se ne bi osje- ćala ugroženom. Po uspjehu se vidi da oni nijesu ugroženi, ali ako se tako osjećaju, i to je problem i riješićemo ga. Nikada nijesam imao problema sa učenicima, sa aspiracijama drugih – moguće – poručuje Šćekić.

Održali smo veliki broj sastanaka sa roditeljima, učenicima, odjeljenjskim vijećem, sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo. Preduzeli smo sve što nam zakon dozvoljava da bismo ovaj problem riješili onako kako je to najbolje za djecu, jer smo tu zbog njih, ne oni zbog nas – kaže Šekić. Direktor Gimnazije podsjeća da su se roditelji učenika II A žalili na dio profesora i da je u komunikaciji sa njima bilo žalbi na čak šest profesora.

- Početkom školske godine imali smo primjedbe roditelja, nakon čega smo održali sastanak sa njima, kojem sam i ja prisustvovao, poslije toga sjednicu odjeljenskog vijeća, a onda su uslijedili razgovori sa profesorima, učenicima. Kao pedagoški rukovodilac škole, neko ko je u Gimnaziji proveo 25 godina, mogu da kažem da II A nije ni po čemu oštećeno u odnosu na druga odjeljenja. Žao mi je što se digla ovolika medijska prašina, jer to su sjajna djeca i tako o njima pri- ča čitavo odjeljensko vijeće. Činjenica je da sad nemaju sve petice, koje možda žele više njihovi roditelji nego oni, ali ne znači da ih neće imati. Vjerovatno ne svi koji su sada vrlodobri, ali to ne znači da su ih profesori oštetili. Ako nekog jesu, ima mehanizama da se to ispravi. Jedno je sigurno, nema profesora u Gimnaziji koji će namjerno oštetiti učenika – naglašava Šćekić.

Šćekić podsjeća da se u Gimnaziju ,,Slobodan Škerović“ svake godine upiše od 280 do 300 lučonoša i da su očekivanja i djece i roditelja velika.

Portal Analitika