Turizam

Azerbejdžanski investitori zainteresovani za ulaganje u Bar

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić sastao se danas sa šefom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori Sejranom Mirzazadom i novim direktorom Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžan - Crna Gora Samirom Hadžibelijem.
Azerbejdžanski investitori zainteresovani za ulaganje u Bar
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su takođe prisustvovali i rukovodilac Službe predsjednika Opštine Andrej Orlandić i Samir Hadžić, pomoćnik sekretara Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti.

Cilj ovog sastanka bio je da se razmotre mogućnosti unaprijeđenja dosadašnje saradnje između Crne Gore, odnosno grada Bara i Republike Azerbejdžan, kao i da se konkretizuju buduće zajedničke aktivnosti i projekti.

Šef Diplomatske misije se zahvalio na srdačnom prijemu naglasivši kolika je važnost barske opštine u budućim odnosima.

- Nas puno toga povezuje sa Opštinom Bar, jer su naši odnosi sa Crnom Gorom upravo započeli u ovom gradu otvaranjem Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžan - Crna Gora i prije nego što je otvoreno naše zvanično diplomatsko predstavništvo u vašoj zemlji. Upravo iz tog razloga Baru posvećujemo posebnu pažnju u planiranju naših aktivnosti u Crnoj Gori. Koristim ovu priliku da izrazim volju za svim vrstama saradnje i ukoliko postoje potencijalni projekti iz oblasti turizma ili poljoprivrede, bilo bi nam zadovoljstvo da nas sa njima upoznate, kako bi se razmotrila mogućnost za azerbejdžanske investitore - kazao je Mirzazada.

Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić je izrazio spremnost lokalne uprave za dalje jačanje i razvoj međusobne saradnje.

- Naša saradnja treba da bude još intenzivnija i mislim da imamo mnogo toga zajedničkog što bi se moglo sprovesti, posebno kroz rad Kulturno-ekonomskog centra u Baru, kako bismo zajednički nastupili u okviru Barskog ljetopisa, a i tokom cijele godine, na način što bismo organizovali muzičke koncerte, likovne izložbe i književne večeri na kojima bi zajedno sa crnogorskim umjetnicima i umjetnicima iz Azerbejdžana predstavili svoju kulturu i tradiciju. Na taj način bi kroz duhovnu i istorijsku vertikalu pronašli tačke spajanja i budućeg zajedničkog djelovanja. Centar bi takođe bio spona povezivanja naše dvije države u oblasti obrazovanja kroz razmjene učenika i studenata i organizovanje ekskurzija. Sve navedene aktivnosti bi umnogome pomogle u jačanju ekonomske saradnje. Takođe, obogatiće se i kulturna ponuda našeg grada, koji je prepoznat kao sredina koja njeguje međusobnu saradnju različitih kultura, konfesija i etničkih grupa i iz te različitosti baštini jedan veliki kvalitet - zaključio je Srzentić.

Portal Analitika