Politika

LEKIĆ: Nastavljam političku borbu van DF-a

Narednih dana ću se opredijeliti za konkretne organizacione forme mog daljeg javnog angažovanja, o čemu ću obavjestiti javnost, naveo je dosadašnji lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.
LEKIĆ: Nastavljam političku borbu van DF-a
Portal AnalitikaIzvor

U otvorenom pismu dostavljenom Portlu Analitika, Lekić je najavio napuštaje političkog pokreta osnovan u ljeto 2012. godine, kako bi se stvorila široka koalicija u borbi aktuelne vlasti. Poduže obrazloženje izlaska iz DF-a uputio je nakon sinoć održanog predsjedništva DF-a, a u njemu Lekić na sljedeći način obrazlaže svoj potez:

- Za postignute rezultate DF-a primarno je zaslužan veliki broj njegovih pristalica i sve političke komponente koje ga čine. Svima njima iskreno želim puno novih uspjeha u političkom radu. Ipak neke nedostatke, naročito na planu skladne koordinacije u funkcionisanju koalicije DF-a kao i daljeg opozicionog širenja Fronta, nisam uspio da otklonim i pored više iskrenih pokušaja. Bez obzira na činjenicu da su otpori tome dolazili od drugih, kroz pojedinačne i parcijalne partijske pristupe i interese koji se u širokoj koaliciji mogu tumačiti i legitimnim, smatram nastalu situaciju nedovoljne koordinacije i jedinstvenijeg javnog nastupa Fronta između ostalog i svojim neuspjehom.

Portal Analitika integralno prenosi saopštenje Miodraga Lekića.

"U interesu jačanja dalje opozicione borbe protiv javno neodgovorne i nekontrolisane vlasti, a za njihovu demokratsku smjenljivost radi konstituisanja Crne Gore kao pravno uređene, javno odgovorne i ekonomski prosperitetne države, odlučio sam da nastavim samostalno političko dijelovanje koje će u isto vrijeme biti u mogućoj mjeri doprinos širokom okupljanju opozicionih snaga. Za takve ciljeve i vrijednosti sam se iskreno borio i svojim javnim djelovanjem u DF-u.

DF je u svom radu za dvije i po godine pokazao nesporne rezultate. Kao dosledno opozicioni savez Front se snažno afirmisao potvrđujući se kao dominantna opoziciona snaga što je potvrđeno na izborima, uprkos dokazanim izbornim prevarama partije Đukanovića, Marovića i Vujanovića iz sistema Snimak, čiji pravni i politički epilog i dalje očekuju Evropska unija i druge relavantne međunarodne adrese.

Za postignute rezultate DF-a primarno je zaslužan veliki broj njegovih pristalica i sve političke komponente koje ga čine. Svima njima iskreno želim puno novih uspjeha u političkom radu. Ipak neke nedostatke, naročito na planu skladne koordinacije u funkcionisanju koalicije DF-a kao i daljeg opozicionog širenja Fronta, nisam uspio da otklonim i pored više iskrenih pokušaja. Bez obzira na činjenicu da su otpori tome dolazili od drugih, kroz pojedinačne i parcijalne partijske pristupe i interese koji se u širokoj koaliciji mogu tumačiti i legitimnim, smatram nastalu situaciju nedovoljne koordinacije i jedinstvenijeg javnog nastupa Fronta između ostalog i svojim neuspjehom.

Djelovanjem svojih članica široka koalicija DF je, figurativno rečeno, prelazila sa ustrojstva demokratske federacije na koncept konfederacije pa i saveza suverenih partija članica. Takav razvoj, makar bio i prirodan i u skladu sa legitimnim čuvanjem partijskih statusa, jeste bio nerijetko u suprotnosti sa mojim takođe legitimnim naporima da DF postane funkcionalna, složna, demokratska koalicija s ciljem strpljivog, zajedničkog građenja javnog kredibiliteta i još većeg povjerenja građana Crne Gore.          

Polazeći od javne odogovornosti koju imam, između ostalog i prema više od 154.000 birača koji su mi ukazali povjerenje na predsjedničkim izborima, nastaviću samostalno političko angažovanje. Nastojaću da u daljem radu u atmosferi uzajamnog povjerenja ostvarim konstruktivnu korektnu saradnju sa svim nezavisnim subjektima iz širokog spektra građanskog društva kao i politički dokazanim opozicionim snagama, i to primarno sa preostalim komponentama DF-a. Na to me dodatno obavezuju zajednički ciljevi koji ostaju isti kao i iskustvo korektne komunikacije sa brojnim pristalicama, uključujući i rukovodstva partija i sa ostalim komponentama široke koalicije DF-a.     

Moji ciljevi i pravci djelovanja ostaju isti.

S jedne strane, beskompromisna borba za konstituisanje demokratske i pravne države, javno  odgovorne i kontrolisane vlasti koja bi zaustavila ekonomsko propadanje i višestruku agoniju zemlje a za građenje crnogorskog društva na vrijednostima skladnog spoja domaće tradicije i evropske modernosti. S druge strane, važan pravac mog djelovanja ostaće i ono što je izvorna ideja Demokratskog fronta – dakle doprinos okupljanju širokih opozicionih snaga u crnogorskom društvu takođe na primarno demokratskim  pravilima, jasnoj opozicionoj orjentaciji političkih subjekata, principu funkcionalne koordinacije i javne odgovornosti.

Narednih dana ću se opredijeliti za konkretne organizacione forme mog daljeg javnog angažovanja, o čemu ću obavjestiti javnost."

Portal Analitika