Zanimljivosti

Rover “Oportjuniti” stigao do neobičnih stijena na Marsu

U završnoj fazi svoje maratonske misije na Marsu, Nasin rover “Oportjuniti” analizira stijene kakve do sada nije vidio.
Rover “Oportjuniti” stigao do neobičnih stijena na Marsu
Portal AnalitikaIzvor

Neobične stijene nalaze se na uzvišenju iznad Doline Maraton, koja je tako nazvana zato što će “Oportjuniti”, kada do nje stigne, preći razdaljinu od 42,195 kilometara. U utorak je roverov odometar pokazao 42,067 kilometara, što znači da ga od cilja dijeli svega 128 metara.

“Išli smo da ivice zaravni da pogledamo u dolinu i otkrili smo te velike, tamnosive blokove duž grebena”, rekao je Mat Golomber, učesnik projekta “Oportjuniti” iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni (Kalifornija).

“Analizirali smo jedan i ustanovili da je sastav drugačiji od sastava bilo kog drugog analiziranog na Marsu”, dodao je on.
Analizirana stijena je bogata silicijumom i aluminijumom, a sastav joj je drugačiji od bilo čega što su “Oportjuniti” i njegov blizanac “Spirit” posmatrali na Crvenoj planeti.

“Spirit” i “Oportjuniti” spustili su se na Mars u januaru 2004. da bi tragali za znacima ranijeg postojanja vode na ovoj planeti. Mali roveri su otkrili mnoštvo dokaza, koji su doprinijeli boljem razumjevanju Crvene planete i njene istorije.

Dva robotička vozila poznata su i po svojoj dugovječnosti. Iako se očekivalo da će istraživanje trajati svega tri mjeseca, “Spirit” je istraživao Mars sve do 2010, a “Oportjuniti” je i dalje u funkciji. Ipak, pokazuje znake starenja, kao što je slabljenje fleš memorije, koja omogućava da se informacije sačuvaju kada rover prestane da radi.

Inženjeri su instalirali novi program kako bi riješili ovaj problem, ali memorija će morati ponovo da se formatizuje da bi “Oportjuniti” mogao da nastavi da koristi fleš memoriju.

Inače, ovaj rover je rekorder po udaljenosti pređenoj na površini ovog nebeskog tijela. Na drugom mjestu je sovjetski lunarni rover “Lunohod 2”, koji je 1973. prešao 39 kilometara.

(Blic)

Portal Analitika