Svijet

RUSIJA: Razmatraju mogućnost ukidanja embarga na uvoz hrane

Ministarstvo poljoprivrede Rusije razmatra moguće varijante odgovora na molbe nekih evropskih zemalja da dozvoli uvoz u Rusiju njihovih poljoprivrednih proizvoda, ali odluka nije donijeta, saopštio je resorni ministar, Nikolai Fedorov.
RUSIJA: Razmatraju mogućnost ukidanja embarga na uvoz hrane
Portal AnalitikaIzvor

„Da, postoji ta tema, a mi se nalazimo u stadijumu intenzivnog razmatranja mogućih različitih varijanti kako bismo odgovorili na pitanje da li možemo naći pozitivan odgovor za predstavnike agrarnog sektora i političkog establišmenta nekih zemalja u vezi sa liberalizacijom režima isporuka njihovih proizvoda na naše tržište“, rekao je Fedorov agenciji Tas.

On je precizirao da se radi o Grčkoj, Mađarskoj i Kipru. Fedorov je takođe ukazao da, s obzirom na to da su te zemlje članice Evropske unije, Rusija ne želi da im stvara teškoće u njihovom odnosu s Briselom, prenosi Capital.ba.

Na pitanje da li Rusija može Grčkoj, Mađarskoj i Kipru dozvoliti isporuke, Fedorov je odgovorio da se to veoma intenzivno razmatra i da postoje dvije, tri varijante koje su bliske mogućoj realizaciji, ali da konačne odluke još nema.

Fedorov je takođe rekao da Ministarstvo poljoprivrede ne priprema zakon o kvotama na domaće proizvode, ali da takve inicijative postoje u regionima.

Što se tiče izvoznih taksi na pšenicu, kako je kazao, Ministarstvo ne vidi razlog da ih podigne ili spusti.

„Mi stalno raspravljamo na tu temu i svakodnevno pratimo situaciju i nema nikakvih preduslova, osnova, materijala ni dokumenata zbog kojih bismo mijenjali izvozne takse“, objansio je Fedorov.

On je istovremeno prognozirao da će izvoz žita ove godine dostići 25 miliona tona.

Portal Analitika