Tema

Pobjeda: Nastavlja se “modernizacija” manastira Ostrog

Podostroški mir i ovozemaljska bogougodna sasluženja remete ovih dana desetine građevinskih radnika. Tešu, klešu i malterišu. U prostranom dvorištu Gornjeg manastira, tone raznovrsnog materijala. Dominiraju raznobojna bunja (imitacija klesanog ali prirodnog kamena), sivi i blještavo bijeli mermer, kao i metalne konstrukcije raznih dimenzija; valjda za montiranje budućih skela. Mnoštvo je tu i uredno posloženih vreća cementa, kanti jupola, boja i lakova, armaturnih željeznih mreža i drvene oplate. Riječju: ozbiljno gradilište, a o čemu se radi- od tamošnjeg sveštenstva juče tokom obilaska čitavog kompleksa ni jedna-jedina riječ.
Pobjeda: Nastavlja se “modernizacija” manastira Ostrog
Portal AnalitikaIzvor

Nije pomogao ni uljudan raz­govor sa trojicom sveštenika, na terasi administrativne zgrade unutar kompleksa Do­njeg manastira. Prvo je nagoviješten potpuno siguran su­sret sa starješinom ostroških svetinja, a potom i uvjeravanja da će biti upriličen u 10 časova. U zakazano vrijeme, na terasi nije bilo nikoga. Vrata tri kan­celarije administratora bila su zaključana. Na terasi susjed­nog zdanja pojavio se, za tre­nutak, postariji sveštenik, ali je koracima i energijom kondiciono dobrostojećeg mladića nestao iz vidokruga. Sve, dakle, može biti svedeno na utiske. A, po njima - nasta­vak „modernizacije" Gornjeg manastira uistinu liči na svoje­vrsnu radikalno infantilnu karikaturizaciju namjere da se učini još starijim i ljepšim. Ni daltonisti ne bi odoljeli posloženom spektru boja. I njima bi, vjerovatno, bilo jasno da sve, ali baš - sve, što se „ modernizuje", i po vertikali i po hori­zontali, drastično i dramatič­no odstupa od takozvanog prirodnog ambijenta u užem, ali i širem okruženju. Takvom spektru boja - žućkaste, crven­kaste, sivkaste, nebo-plavkaste i blješteće bjelkaste - ne odolijeva se lako, pa koju god očnu tegobu imali...

manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic017

Ni u danilovgradskoj opštini ne nalazimo odgovor na pita­nje: o čemu se ovdje radi? Nad­ležni kažu da su po svim pita­njima imovine i raspolaganja njome, kada je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Mitropoliji crnogorsko-pri­morskoj, apsolutno nenadležni.

Dodaju, doduše, da je izrada jedinstvenog Detaljnog urba­nističkog plana za Ostrog i Glavu Zete pri samom kraju i da su u taj važan posao uklju­čeni stručnjaci od autoriteta. No, i nakon toga, pitanje opštinske nadležnosti ostaće ne­riješeno, odnosno - sporno, unutar granica manastirskih imanja.

U ovom trenutku, prema sa­znanjima Pobjede, ne mogu reagovati ni centralizovani (državni) inspekcijski organi. Zakon je, objašnjavaju, takav.

manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic015

Direktorica Uprave za kulturna dobra Crne Gore Anastasija Miranović u razgovoru za Pobjedu ističe da Mitro­polija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve nema dozvolu za izvođenje radova na prostoru Manastira Ostrog. Miranović naglašava da je Uprava podnijela tokom prošle go­dine dvije krivične prijave osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu protiv MCP zbog kršenja Zakona o zaštiti kulturnih dobara i narušavanja arhitektonskog, umjetničkog i ambijentalnog značaja Manastira Ostrog.

- Uprava za zaštitu kulturnih dobara je saznanju da se u konti­nuitetu izvode nelegalni radovi na kulturnom dobru - Mana­stirskom kompleksu Ostrog, koji narušavaju njegov arhitek­tonski, umjetnički i ambijentalni značaj. Investitor ovih radova, Mitropolija crnogorsko-primorska. bila je u obavezi da obavije­sti ovu Upravu, kao nadležni državni organ, o namjeravanim aktivnostima i da pribavi potrebne saglasnosti i dozvolu - što nije urađeno - kaže Miranović i napominje da je prošle godine, nakon izvršenog uvida u stanje manastirskog kompleksa, Uprava podnijela dvije krivične prijave protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic014

- Po saznanju o vršenju nelegalnih radova na Manastirskom kompleksu Oštrog, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je preduzela radnje iz svoje nadležnosti, odnosno stručna lica Uprave i glavni inspektor za kulturna dobra su 4. juna izvršili uvid u stanje pomenutog kompleksa, naložili obustavu rado­va i podnijeli krivičnu prijavu 9. juna osnovnom državnom tu­žiocu u Danilovgradu.Takođe. Uprava je22.septembra proš­le godine, saglasno zahtjevu osnovnog državnog tužioca Danke Ivanović-Đerić, dostavila traženu dokumentaciju Mini­starstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije Podgorica, Cen­tru bezbjednosti Podgorica, Odjeljenju bezbjednosti kriminalističke policije. S obzirom na to da su radovi nastavljeni i da nijesu ispoštovane naložene aktivnosti ovog dr­žavnog organa glavni in­spektor je ponovo obusta­vio radove, 9. decembra, nakon čega se Uprava za zaštitu kulturnih dobara obratila 10. decembra Up­ravi za inspekcijske poslo­ve, kako bismo pokušali sinergetski djelovati i stati na put ovim nelegalnim radnjama. Takođe, uslijedila je 15. decembra 2014. godine druga krivična prijava po istom osnovu. Međutim, sve preduzete radnje ovog dr­žavnog organa nijesu re­zultirale obustavlja­njem daljih nelegalnih radova na ovom značajnom kulturnom dobru Cr­ne Gore, zaključuje di­rektorica Uprave za zaštitu kulturnih do­bara Crne Gore.

manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic013manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic012manastir-ostrog-0903-2015-bato-tomic011

Pobjeda

Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pravda
24.03.2015. 14:34

Ko se odje uzda u pravdu kod nas, ka sto vidite nema je.Zato naucite nekoga ko to zna da uputi javni apel svijetu citavome, sto se cini po Crnoj Gori i naravno tuzbu medjunarodnim sudovima, jer kao sto vidite na nase se ne moze racunat.Nije bitno da li nece,ne smiju,je li im naredjeno, ali je to tako.....sve drugo ako ovo neko ne uradi zaludnja je rabora,jer ovakvog haosa i terora ne poznaje civilizovani svijet.IMA LI KOGA DA OVO ZNA I MOZE,Stevo Vucinic,CPC i li njhove sluzbe ili ne znam ko.

0
0
z zavod
19.03.2015. 16:17

Možda prave pistu za Anastaziju i njene modne kreacije jer drukče neće doć tamo da vidi što joj se čini od kulturnih dobara.

6
0
Г Гаврило Принцип
18.03.2015. 23:15

Пустите људе да раде на миру. Треба одржавати тако значајан историјски и верски објекат, какав је Манастир Острог. Пустите политиканство ......

0
5
M MORAČANIN
19.03.2015. 10:54

Pušteni su preko mjere. Na crkvi Sv. Đorđa klime, na manastiru Beška (VI vijek) španska keramika, eloksirana na prozorima... Treba finansirati srpske manastire i crnogorske džipove. Možda nadležni ne vide ali vidi ko treba.

2
0
S Slobodan Gluščević
12.03.2015. 15:45

Gospode! Pa oni su sve uništili!!! Strašni grijeh oburdaše na nas, a zabitange me nije briga neka ih nosi nečastivi kome i pripadaju.

3
1
r rogoje
12.03.2015. 12:22

Nemojte tako, nije ni ovim divljim graditeljima lako!! Treba zadovoljiti dvije strane: profitnu da se vjernicima sto bolje isprazne dzepovi i estetsku pa sve prepraviti u resavsko-moravskom stilu.

12
1
D Dusan Madzarovic
12.03.2015. 12:15

PRIKEDSJEDNIK OPST.INE DANILOVGRAD Gosp. Djuranovic, PODNESI OSTAVKU, jer si produzena ruka u svim ovim prljavim i nezakonitim poslovima. Cak tebe smatram i za NAJODGOVORNIJEG, jer se sve to desava u tvojoj opstini. Djuranovicu, ovo je krajnje neljudski i neposteno.

12
1
D Dusan Madzarovic
12.03.2015. 10:53

Popravak--dodatak. Nijesam vjerovao da takvi pojedinci mogu dovjesti covjeka u takvu poziciju da ga bude sram da je uopste Crnogorac.

17
0
M Marko
12.03.2015. 10:44

Sramota, cu li ovoga " izvanredno ambijentalno uklopljeno. I estetski i funkcionalno". Mora bit da je arhitekta, lele sto je ovo?!! Treba da ostane autenticno, jedino tako ce sacuvati dusu. Ovo sto se sada radi je oduzimanje duse prostoru. Izgleda ima masu viska eura, pa se prepali da ih ne kazne odozgo...

12
0
D Djuro
12.03.2015. 10:38

Ovo je stvarno bezveze... Kako god se covjek osjecao srbin, musliman, hrvat ili crnogorac treba izac i rec ne jer ipak je ovo svetinja... Njima su ruke odrijesene, a ako ih neko malo prozove odma se bune mi smo ugrozeni, a oni cuda cine... BRUKA...

13
0
D Dusan Madzarovic
12.03.2015. 10:21

NE " MODERNIZUJE " samo AMFILOHIJE, nego zajedno sa VRHOM VLASTI, sudstvom i tuzilastvom. Niko se nije udruzio da ima PRAZNE dzepove, nego PUNE. Sve ih sram i stid bilo sto rade od Crne Gore i dozvolili da RISTO RADOVIC bude glavni u njoj i radi sto hoce. Procitajte malo novine sa prostora Juzne Amerike pa vidite koje na slikama i sa kime se druzi taj vas VELIKI PRIJATELJ. Nijesam vjerovao da covjeka takvi pojedinci mogu dovesti do toga da je uopste CRNOGORAC. Bojim se da ce vi sve presjesti i da ce vam biti kasno za POPRAVNI.

17
1
i ilija
12.03.2015. 10:10

Ne možete im ništa. TAČKA!

8
6
R RAM
12.03.2015. 10:03

Sve što je do sada urađeno na sanaciji i uređenju prostora ispred gornje crkve manastira Ostrog je izvanredno ambijentalno uklopljeno. I estetski i funkcionalno.

3
20
A Analitičar
15.03.2015. 17:54

Zaboravio si: I STARIJE!

4
0
G GOGA
12.03.2015. 09:59

U..... SE SRBI I U OSTROG KUKALA IM MAJKA ZNAJU LI DA SVETINJU NE SMIJEŠ PREPRAVLJATI.OD OSTROGA SU NAPRAVILI REZIDENCIJU KAO KAČAVENDA ISTA JE TO ŠKOLA A IZA ZIDINA .ĐE SI DRŽAVBNI TUŽITELJU NE BILO TE NESMIJEŠ AMFILOHIJU ZUCNUT.MOŽDA I TI VJERUJEŠ NJEMU .

16
0
F Foliranje
12.03.2015. 09:50

Kada je trebalo smijeniti gospođu Simović, srušena je palionica svijeća pored Manastira Morače, ? Đe je sada taj institucionalni i stručni potencijal koji su "izmislili" Đaga i Ljesarka? Oni su izgleda samo znali uzimati lovu i sklanjati njima nepodobne. Pa Ljesrka je sa Đagom dozvolila i učestvovala da se uradi nova crkva Marije Karađorđević na Svetom Stefanu. Đe je sada ovaj dvojac da se zori i šepuri konceptom zaštite, kojim je navodno sačuvano 97% kulturnih dobara, a dok oni nijesu došli, po njima je bilo devastirano 68%. I sve ovo prolazi u Crnoj nam Gori!

11
1
A Anonimno-2121593785
12.03.2015. 09:21

Hvala Vladi Crne Gore .

16
1