Politika

Konjević-Uehara: Dogovoreno jačanje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sastao se danas sa ambasadorkom SAD u Podgorici Margaret Uehara sa kojom je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti unutrašnjih poslova.
Konjević-Uehara: Dogovoreno jačanje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su saglasili o značaju aktivnosti koje se očekuju tokom 2015. godine, posebno u odnosu na ostvarivanje daljeg napretka u oblasti evropskih i evroatlanstkih integracija. U tom kontekstu, konstatovano je da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioritet u radu službi za sprovođenje zakona, a naročito je naglašena važnost pravosnažnih presuda, koje predstavljaju i podsticaj službenicima za dalji predan rad na novim predmetima.

Ambasadorka Uehara se zahvalila na odličnoj saradnji Ambasade SAD i crnogorskog MUP-a i kazala da su, među brojnim projektima sprovedenim kroz ICITAP, trenutno posebno zainteresovani za projekat patrolnih reona, koji bi trebalo da počne u prvoj polovini ove godine. Prenijela je spremnost da tokom mandata u Crnoj Gori nastavi sa različitim modalitetima podrške crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, kako bi se stvorili uslovi da sprovedene zakonodavne reforme daju rezultate u praksi.

Ministar Konjević je, iskazujući zahvalnost na permanentnoj podršci, razumijevanju i saradnji, kao i zavidnom nivou uspostavljenih bilateralnih odnosa, obavijestio o značaju koji se posvećuje realizaciji projekta patrolnih reona, ali i drugim zajedničkim aktivnostima. U tom smislu, obavijestio je i o obezbijeđivanju neophodnih preduslova za skoro otpočinjanje pomenutog projekta. Sastanak sa ambasadorkom Ueharom, bio je prilika i za razgovor o formiranju specijalnog tima, koji će raditi po nalozima Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a kojem je Ambasada SAD-a u periodu za nama pružila pomoć i podršku u realizaciji posebno ciljanih obuka.  

Ministar Konjević je istom prilikom informisao o regionalnom aspektu policijske saradnje, kao i o predstojećim aktivnostima koje u tom kontekstu Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije sprovode u cilju daljeg snaženja stabilnosti i bezbjednosti, a što u potpunosti korespondira sa crnogorskim aspiracijama da zavrijedi poziv da pristupi NATO alijansi.

 

 

Portal Analitika