Politika

ĐUKANOVIĆ: Balkan može lako skliznuti s EU puta

Predsjednik Milo Đukanović započeo je zvaničnu posjetu Baden Virtembergu prezentacijom investicionih potencijala Crne Gore na Poslovnom forumu u Štutgartu, koji je održan u organizaciji Baden-Württemberg Internationala.
ĐUKANOVIĆ: Balkan može lako skliznuti s EU puta
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je, iako mala, navodi premijer, prepoznatljiva kao investiciona destinacija u cijelom svijetu.

"Dosadašnja ulaganja potiču iz preko 100 zemalja. Već godinama je u vrhu evropskih ekonomija, mjereno parametrom stranih direktnih investicija u odnosu na broj stanovnika... Prevedeno na konkretne cifre, neto priliv stranih investicija u posljednjih deset godina bio je veći od 5 milijardi eura“,  naglasio je premijer Đukanović.

On je podsjetio da je naša zemlja jedna od najprosperitetnijih na zapadnom Balkanu, koja je, kako je rekao, bila jedina od jugoslovenskih republika u kojoj tokom tragičnog raspada 90-tih nije bilo rata i ratnih razaranja.

Faktor smo regionalne stabilnosti

Ocjenjujući da je Crna Gora značajan faktor regionalne stabilnosti, prioritet je, navodi on, "razvoj dobrosusjedske saradnje, i učešće u regionalnim inicijativama".

Premijer je podsjetio da je Crna Gora u pregovoru s EU otvorila 16 poglavlja, od kojih su 2 privremeno zatvorena.

"Ozbiljno se pripremamo za otvaranje novih, već do kraja ovoga mjeseca. Na pragu smo NATO-a. Na Samitu u Velsu potvrđena je spremnost Alijanse da se Crnoj Gori uputi poziv do kraja godine, sa ministarskog nivoa, ne čekajući novi Samit. Članstvo u NATO smatramo formulom trajne stabilnosti ne samo za našu zemlju, već i za region u cjelini, za evropsku bezbjednost. A stabilnost je i ključ ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka", rekao je Đukanović.

Uz ocjenu da je Crna Gora danas najrazvijenija država Zapadnog Balkana, mjereno dohotkom po glavi stanovnika, on je rekao da je Vlada jasno trasirala put održivog dinamičnog ekonomskog rasta.

"Crna Gora se njime odlučno kreće. Bez obzira na globalna i regionalna ograničenja. Fokusirani smo na punu konsolidaciju javnih finansija, na strukturne reforme, unapređenje investicionog ambijenta, s posebnom posvećenošću krupnim infrastrukturnim i drugim razvojnim projektima, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kroz saradnju sa regionalnim i međunarodnim institucijama", kazao je on.

Investicije privatnog sektora, kako je rekao, zajedno sa započetim infrastrukturnim projektima koje realizuje država, ubrzaće ekonomski rast koji je prošle godine iznosio oko 2%, nakon 3,3% rasta u 2013.

U pregovoru s EU otvorili smo 16 poglavljaU pregovoru s EU otvorili smo 16 poglavlja

"Imajući u vidu kretanja u eurozoni, kao i činjenicu da su dvije vodeće ekonomije u regionu, srpska i hrvatska, i prošlu godinu završile u recesiji, rezultat koji smo ostvarili u Crnoj Gori izgleda sasvim solidno. Važnije od toga je da smo, po našem viđenju, postavili dobar temelj značajno dinamičnijeg ekonomskog rasta narednih godina. Prema procjenama Vlade, ali i MMF i Svjetske banke, Crna Gora će ove godine ostvariti rast od oko 3,5% rasta. Prognoze Vlade su da će u naredne dvije godine on biti na višem niovu, i da će se kretati preko 4%", kazao je Đukanović, uz napomenu da su to samo neki od pokazatelja koji upotpunjuju realnu sliku o Crnoj Gori.

Cijenimo podršku integracijama

Premijer smatra da Balkan "lako može skliznuti sa evropskog puta, ukoliko bude prikraćen za dodatnu pažnju i podršku EU".

"Posebno ključnih zemalja kakva je Njemačka. Mi vjerujemo da je to prepoznato na ovim visokim adresama, što potvrđuje i Balkanska konferencija, održana u avgustu prošle godine u Berlinu, na inicijativu kancelarke Angele Merkel. Odmah nakon toga u Crnoj Gori je održan regionalni sastanak ministara ekonomije, uz učešće Istočnog odbora njemačke privrede. Aktivnosti koje su uslijedile potvrđuju ispravnost našeg pristupa da je potrebno kreirati novi investicioni okvir za Zapadni Balkan, koji bi prevashodno pospješio bolje međusobno infrastrukturno povezivanje, i kvalitetnu konekciju sa evropskim koridorima. To je i najbrži put za izgradnju društva vladavine prava, za demokratizaciju naših društava i uzdizanje do evropskih standarda", rekao je on.

Premijer je rekao da Crna Gora veoma cijeni podršku Njemačke evropskoj perspektivi Crne Gore, i svih zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer navodi da Crna Gora svoj razvojni put vidi prije svega u proizvodnji hidroenergije, u turizmu i poljoprivredi, odnosno u proizvodnji zdrave hrane.

"Realno je da u ovim sektorima pružimo najveći doprinos razvoju regionalne i evropske ekonomije. Zato tražimo partnere na adresama kao što je Baden-Virtemberg, koji je bio naš uzor i kad smo kao jugoslovenska republika imali neposredne veze. Cijenimo da nam značajno možete pomoći sa ekspertizama u projektovanju i izgradnji HE 'Morača', HE 'Komarnica', i drugih hidrocentrala", rekao je Đukanović. (Portal RTCG)

Portal Analitika