Politika

LEKIĆ: Odgovornost me obavezuje da preispitam politički status u Frontu

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić kazao je da ga osjećaj javne odgovornosti obavezuje da u postojećoj situaciji preispita politički status u Frontu i organizacione forme daljeg djelovanja.
LEKIĆ: Odgovornost me obavezuje da preispitam politički status u Frontu
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da mu je iskreno žao, primarno zbog velikog broja pristalica tog saveza, da je njegovim, u dužem periodu, iniciranim pokušajima osmišljenog i kordiniranog daljeg političkog djelovanja DF-a pružen otpor, često u prikrivenim formama, a navodno nekim strahom od centralizacije.

»Ostalo mi je da konstatujem nastavak pa i pojačane tendencije sve češćeg promovisanja pojedinačnih politika, odnosno postojanje više politika ponekad i međusobno kontradiktornih – koje su u nekim slučajevima javno saopštavane neadekvatnim stilom u javnosti, što nepotebno stvara konfuziju pa i ugrožava visoko postignute rezultate i strpljivo građenu javnu snagu DF-a«, kazao je Lekić u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da se odluke tri partije da izađu na izbore u Herceg Novom van i bez imena DF-a, a predvođene lokalnim SNP-om se mogu razumjeti i kao doprinos razgrađivanja Fronta.

»Pošto sam cijelo vrijeme nastojao da djelujem na javno odgovoran način demokratski respektujući sve komponente široke koalicije DF-a – isti osjećaj javne odgovornosti me obavezuje da u postojećoj situaciji preispitam svoj dalji politički status i organizacione forme daljeg dijelovanja«, rekao je Lekić.

On je poručio da će, uvijek spreman za doprinos u integrativnim formama djelovanja ukupne, pritom prave i potvđene opozicije, nastaviti borbu protiv režima Mila Đukanovića.

»Režima koji je zajedno sa klijentelističkim grupama i službama oko sebe uzurpirao i zarobio državne institucije, ekonomski upropastio zemlju, podijelio narod i kriminalizovao crnogorsko društvo«, rekao je Lekić.

Na pitanje da je zbog razlika povodom prelazne vlade, protesta, vlade u sjenci sa pojednim funkcionerima DF-a, odlučio da preispita dalje djelovanje u Frontu, Lekić je kazao da to nijesu uzroci.

“Te razlike bi mogle biti samo pojavni oblici suštinskog pitanja – da li ići dalje koordiniranom, osmišljenom politikom, pa i sa elementarnom disciplinom što sve zajedno ozbiljno javno promoviše DF, ili ići sa parcijalnim nastupima pojedinaca i partija bez osjećaja za cjelinu pa i za javnu reputaciju ukupne koalicije”, objasnio je Lekić.

Kako je naveo, nepromišljeno izlaženje u javnost povodom teme vlade u sjenci, o čemu se informisao u medijima, pokazuje nepromišljenost bez konkretne odgovornosti za proizvođače ove nepotrebne konfuzije.

“Mi ćemo u DF-u ta pitanja do kraja otvoriti, jer opozicija treba da otvoreno razgovara i o svojim slabostima, za razliku od tvrđave vrha vlasti koja od javnosti krije mnoge tajne od načina vođenja ove države koje se, po predsjedniku Skupštine, odvija u kombinaciji neznanja i korupcije, sve do kolektivnih i ličnih bilansa istog korupcionaškog karaktera”, istakao je Lekić.

Lider DF-a je naveo i da, djelovanje partija u koaliciji ostaje legitimno i da svakoj pojedinačno u Frontu ili van tog saveza želi uspjeh u daljem političkom dijelovanju.

“Ipak, sve češću praksu partijsko pojedninačnih nastupa i saopštenja čije sadržaje nerijentko i ne dijelim, treba da prati srazmjeni princip pojedinačne odgovornosti, a ne pokrivanje DF-om jer se u tom slučaju ugrožava racionalna funkcionalnost i sam smisao koalicije pa i moje ostajanje na njenom čelu”, kazao je Lekić.

Rekao je da istovremeno, a polazeći od složenosti svake koalicije, treba objektivno i sa uvažavanjem sagledati i razloge partija za labavi savez.

”Ono što je nedopustivo i za mene neprihvatljivo jeste model zamagljivanja odgovornosti za javne poteze”, rekao je Lekić.

Lider DF-a je najavio da će u svakom slučaju, na Predsjedništvu DF na demokratski i politički ozbiljan način, raspraviti to važno i, kako je naveo, prelomno pitanje, tretirajući sve opcije legitimnim.

“Pritom u bilo kojoj daljoj formi opozicionog djelovanja treba da ostanemo saveznici u borbi za konstitusanje demokratske, pravne, dekriminalizovane crnogorske države”, objasnio je Lekić.

Komentarišući mogućnost oragnizovanje protetsa, Lekić je podsjetio na zaključak Predsjedništva - “DF će se zalagati da se uspostavi najširi opoziciono-građanski koncept neophodan za širenje antirežimskog otpora, kao i za druge oblike demokratskog i ustavnog djelovanja, koji ne isključuje pripremu i organizaciju masovnih građanskih protesta“.

»Kao što se može uočiti, radi se o ozbiljno formulislanom zaključku koji podrazumijeva ozbiljan rad na realizaciji šire postavljene politike, u saradnji sa širokom mrežom društvenih subjekata , a primarno u skladu sa raspoloženjem građana«, rekao je Lekić.

On je kazao da je očigledno da realizacija tog zaključka, koji se dijelom odnose i na proteste, podrazumjeva politički jako osmišljen rad, a ne umjesto toga svakodnevno u medijima verbalno iscrpljivanje teme protesta čime se rizikuje svjesno ili nesvjesno degradiriranje ove ozbiljne inicijative.

»Smatram proteste, misleći pritom na one ozbiljne, osmišljenje, organizovane na širokoj građanskoj osnovi, legitimnim i pravim odgovorom na dubinu krize i poražavajuće stanje u društvu«, objasnio je lider DF-a.

Upitan da prokomentariše bilans inicijative o formiranju prelazne vlade, posebno odnos opozicije prema Socijaldemokratskoj partiji nakon odluke socijaldemokrata da ne prihvati prelaznu vladu, Lekić je rekao da je, radeći veoma ozbiljno na inicijativi o prelaznoj vladi, koja je inače izvorno pokrenuta od drugih, uvjeren da je ona bila korisna, i da se radilo o činu javne odogvornosti udružene opozicije.

„Ta legitimno pokrenuta inicijativa je imala jednu jedinu motivaciju – djelovanje u interesu građana kako bi se zaustavila sve ubrzanija ekonomska katastrofa, nastavak korupcije i kriminala kao ovdje normalne i nekažnjive stvarnosti, i konačno stvorili uslovi za regularne izbore“, rekao je on.

Prema riječima Lekića, znajući prilike ovdje, od skromne demokratske kulture do sistema međusobnih ucjena među akterima vlasti niko u opoziciji nije bio naivan niti mnogo očekivao od krajnjeg ishoda.

„Ipak čitava inicijativa je bila korisna jer se javno pokazalo gdje je ko“, kazao je Lekić.

Pokazalo se, kako je rekao, da opozicija ozbiljnom kordinacijom i dijalogom može da se ujedini, da je za reformske promjene u crnogorskom društvu koje očekuju građani, promjene koje su na liniji zaključaka Evropske unije.

„Pokazalo se da DPS želi samo nastavak stoprocentnog i i nekontrolisanog vladanja uprkos činjenici da je ubjedljiva manjina u paralmentu, jer je na izborima 2012. sa osvojenih 30 poslaničkih mandata uprkos izbornim neregularnostima ubjedljivo izgubila od opozicije koja je osvojila 36 mandata“, dodao je Lekić.

Zato su, naveo je, DPS i Đukanović tokom razgovora o prelaznoj vladi pokazivali primjetnu nervozu, čak i podizanjem na veći stepen gotovosti specijalaca u režimskim medijima koje kontrolišu.

„Pokazalo se da DPS vlada na bazi svojih poluga, partija manjinskih naroda i SDP-a, koje su prihvatile da budu politička armatura nekontrolisane vlasti čime su preuzeli ogormnu odgvornost pred javnošću, svojim biračima, pred osiromašenim i pokradenim građanima, konačno pred mladim generacijama već potrošene budućnosti kojima ostaje vraćanje ogromnih državnih dugova“, naveo je Lekić.

Nakon javno pokrenute inicijative o prelaznoj vladi sve je, kako je rekao, mnogo jasnije. „Odgovornosti su precizno izvedene za stanje u društvu, dakle, za nastavak ekonomske agonije praćene nepromijenjenim stepenom korupcije i kriminala u zemlji koja je i dalje daleko od konstitusanja pravne države“, rekao je lider DF-a.

On je, u vezi sa izjavom francuskog predsjednika Fransoa Olanda o zaustavljanju daljeg prijema novih članica u NATO i reakcije s tim iz Vlade, rekao da se umjesto da se ozbiljno suoče sa uzrocima javnog stava francuskog predsjednika koji i nije naročito iznenađenje, propaganda vlasti nastavila da širi propagandu o nacionalnoj drami NATO integracija s ciljem skretanja pažnje sa realnih, životnih problema građana ove zemlje.

Kako je rekao, vrlo je prozirno i objašnjenje ovdašnje propagande da je situacija u Ukrajini nepravedno pogoršala crnogorske integracije.

„Naprotiv, toliko je vidljivo da Đukanovićeva vlast želi da iskoristi međunarodnu situaciju u Ukrajni kako bi se spustili kriterijumi za NATO integracije, dakle kako bi se dobila pozivnica bez ispunjenja uslova, posebno u dijelu traženih rezultata za konstituisanje pravne države“, kazao je Lekić.

U izjavi Olanda se, naveo je, mogu uočiti još dvije bitne dimenzije.

„Prva se odnosi na unutrašnju dinamiku u samom NATO-u koji kao hladno-ratovska tvorevina već duže vrijme traži svoj novi identitet i ulogu u savremenom svijetu. Ovo pitanje se iznutra naročito izoštrava i u kontekstu raznih partnerskih iskustava, naročito onih u Gruziji i Ukrajini“, naveo je Lekić.

Druga dimenzija poruke francuskog predsjednika je, kako je kazao, mnogo jednostavnija.

„Ne treba širiti Alijansu sa novim članicama dok one ne ispune kritrijume prijema. Ovdašnja javnost je shvatila da su iz NATO saveza ozbiljno saopštili da je potrebno postići pravnu državu, bez kriminala i korupcije, imati kompetentnu i odgovornu vlast, kontrolisanu od izgrađenih nezavisnih institucija i nezavisnih medija u zemlji“, naveo je Lekić.

Vlast je, kako je ocijenio, svojom statičnošću i nerješavanjem problema te poruke razumjela na drugačiji način.

Lekić je, kad je u pitanju imenovanje Miomira Mugoše za ambasadora Crne Gore koje je, kako je naveo, izazvalo mnoge polemike, između ostalog i kroz glasanje SDP-a za odluku o imenovanju ambasadora u Sloveniji, rekao da je to nova manifestacija osionosti domaće vlasti, „još jedna potvrda da ona kada su u pitanju klanovski interesi može da uradi što joj god padne na pamet“.

„Vidim da se ova poslednja domaća farsa seli u Sloveniju i da su tamošnji mediji, pa i sam MIP sada već i neskriveno skandalizovani ovom viješću bave diplomatom koji im dolazi iz Crne Gore. Odnosi SDP-a i Mugoše, njihova uzajamna teška optuživanja i to sve do čina potvrdnog glasanja o novom ambasadoru , ostaje tragikomičana materija koja izvjesno odlazi u istoriju sa mjestom koje zaslužuje“, dodao je on.

Kako je rekao, moguća činjenica da u crnogorskoj diplomatiji ima i ozbiljnih i kompetentnih osoba predstavlja samo izuzetak koji samo potvrđuje prethodno pravilo sada već obogaćeno ambasadorskim imenovanjem Mugoše.

„Koji će, istina, stilom i sadržajem adekvatno reprezentovati Đukanovića i one oko njega. Na žalost, sve to na štetu ugleda crnogorske diplomatije koja se i ovom kadrovskom operacijom pokazala da je dio privatne države“, rekao je Lekić.

Izvor: MINA; foto: cdm.me

Portal Analitika