Društvo

MIHAILO: Marovićeva izjava o crkvi najobičnije sijanje vode kroz rešeto

Izjava potpredsjednika Demokratske partije socijalista DPS Svetozara Marovića da se njegova stranka zalaže za pravoslavnu crkvu koja nije ni srpska ni crnogorska, najobičnije je sijanje vode kroz rešeto. A istovremeno i s ruke najvišoj državnoj adresi koja činjenice tumači po mjeri interesa Beogradske patrijaršije, istakao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
MIHAILO: Marovićeva izjava o crkvi najobičnije sijanje vode kroz rešeto
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Takva izjava daleko je od Hrista, krsta i jevanđelja. Crkva je institucija božanskog porijekla, van vremena, ali participira u ovom vremenu, lađa spasenja svih naroda i ljudi“, smatra mitropolit CPC.

Prema njegovim riječima zato su svi narodi povjereni svojim crkvama radi spasenja, srpski Srpskoj, grčki Grčkoj, pa tako i crnogorski Crnogorskoj crkvi.

„Ovakvim izjavama u kojima se državne adrese zalažu za crkvu koja nema nacionalni karakter nama se to pravo negira. Kao nasljednik trona Svetoga Petra Cetinjskoga obavezan sam da javno iskažem sumnju da se crnogorsko crkveno pitanje može riješiti partijskim dokumentima, umjesto djelatnim aktima pravosudnih organa i instrumentima države“, smatra on.

Kako je dodao a država umjesto da se trudi da pravedno riješi to pitanje, svakim svojim aktom, i sudova i vlasti, naš ionako težak položaj još više otežava.

„Nije korekno da se Crnogorcima negira pravo da se u svojoj zemlji osjećaju kao svoji na svome i da duhovnost praktikuju u svojoj, po duhu i biću, Crnogorskoj crkvi. Naš osjećaj da smo zakinuti u nacionalnom i vjerskom iskazu će problematizirati crnogorsko crkveno pitanje koje se nemože rješavati promjenom imena cetinjske filijale Beogradske patrijršije u Pravoslavna crkva, i formalnim proglašenjem autokefalnosti. Jer je Beogradska patrijaršija po duhu srpska, takva je bila i biće“, smatra mitropolit Mihailo, i dodao uvijek u službi državnih i nacionalnih interesa Srba i Srbije.

On tvrdi da je osnovni cilj njene politike je da cijeli jedan narod i država nestanu.

„Zato nasrće na crnogorsku crkvu i kulturnu baštinu, na koncu i državu. Neka niko ne umišlja da se taj njen karakter može izmijeniti odlukama partijskih organa“, rekao je mitropolit CPC.

Mitropolit Mihailo je ocijenio da beogradski popovi, neometani od države, podstiču vjersko i nacionalno suparništvo i takav njihov rad je prijetnja miru i ljubavi među nacijama i vjerama u zemlji.

„Takvu djelatnost oni nazivaju vjerskom službom, a svaki pokušaj da se stane na kraj tom obliku protivustavne djelatnosti oglašavaju aktom uperenim protiv slobode vjeroispovijesti. Mi nemamo moći da se odupremo državnoj administraciji koja podržava takvu njihovu politiku, a istovremeno se upregla protiv nas, sem argumenata i pravde koja je na našoj strani“, rekao je on.

Mitropolit Mihailo je poručio Maroviću: „Bojte se boga i onih koji u njega ne vjeruju, dvoglavi orao i zastava druge države neće se vijoriti nad Crnom Gorom.

„Pozivam vas da umjesto deklarativnih izjava, podstičete vlast koju vi oličavate da poništi Aleksandrov akt o ujednijenju crkava iz 1920. godine, aktom skupštine crkvenu imovinu vrati u prvobitni vlasnički status – bratstvima, selima i državi, i omogući crnogorskom svještenstvu da služi u svim crkvama i manastirima do konačnog rješenja crkvenog pitanja“, zaključio je mitropolit Mihailo.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dusan Madzarovic
10.03.2015. 19:13

IZJAVA STEVA VUCINICA od prije dva dana i ova izjava Mitropolita CPC MIHAILA su potpuno jasne, a sto je najvaznije i ISTINITE. Mitropolit Mihailo upucuje kako da se rijesi ovo zaista goruce pitanje CPC. Objasnio je vrlo precizno da ovo nije PARTIJSKO pitanje i njega ne mogu rjesavati partije niti kongresi tih partija. Po ko zna koji put molimo VLADU Crne Gore da poslije vise od 20 godina rijesi pitanje CPC, kako je navedeno u IZJAVI Mitropolita CPC Mihaila. U ovome ne treba ukljucivati POJEDINCE, vec drzavne organe i posebno Tuzilastvo i Sudstvo. Smatramo da je DIJASPORA Crne Gore zasluzila da VLADA Crne Gore prioritetno pristupi realizaciji APELA koji joj je Dijaspora uputila u vezi ovog pitanja--CPC i DANU.

30
0
M Mirko
10.03.2015. 16:49

Inače je kod nas sve pobrkano. Prikriveni komunisti pričaju o crkvi i vjeri, a popovi o politici. Duhovan je ovaj Vladika, ko o čemu on politici, a svoj posao ne radi. Niđe mu popova nema po crkvama, a žena mu kuću vodi..

2
27
A Analitičar
10.03.2015. 22:01

Kako pravo zborio, tako zdrav bio.

0
2
vlado
10.03.2015. 15:35

Patrijahu Mihailu je zasmetala izjava Marovica kao da ga ne poznaje on treba da shvati da od grbljanskog srbina i ne moze bolje ocikivat jer on se krije za imenom CRNOGORSKIM. JER SAM ON I SVI NJEGOVI NIJESU NIKAD BILI CRNOGORCI NIT CE BITI ONA NASA STARA VUK DLAKU MIJENJA A CUD NIKAD. TO SU SLUGE SRPSTVA I S P CRKVE I AMFILOFIJA RADOVICA. Nije samo on takav ima njih jos dosta izreda ne dosli ti na veceru no se borite svim snagama da se vrate otete crkve i hramove CRNOGORSKE SA NADOM DA CE SE CRNOGORCI OSVIJESTITI DA POVRATE SVE STO JE CRNOGORSKO KA STO SU POVRATILI DAZAVNOST. NEKA JE VJECAN CRNOGORSKI NAROD ,DRZAVA C. GORA I CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA .

31
2
A Anonimno-22595825
10.03.2015. 14:34

ne brinite mitropolite. sve ce to Milo vama pozlatiti. Kad on bude kazao isto, vi se necete buniti. I jos cete glasati za njega,kao garanta sevga crnogorskog . nemojte nama, molim fino

7
34
D Duklja
10.03.2015. 14:29

Svako dobro,puno zdravlja našemu Mihailu nek je vječna Crnogorska crkva

37
8