Podgorica

Podgorica: Sa falsifikovanim licencama više od 300 taksista

Prema procjenama u Podgorici ima preko 1.100 taksi vozila, a zvanično je u ovom poslu registrovano 783. To znači da je preko 300 taksista u sivoj zoni, odnosno rade bez licenci.
Podgorica: Sa falsifikovanim licencama više od 300 taksista
Portal AnalitikaIzvor

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj planira da podgoričkim taksistima uvede iks tablice kako bi riješili problem sive ekoniomije, piše „Dan“.

Ove tablice, kako je saopštio Marko Rakočević, sekretar za komunalne poslove i saobraćaj, biće vezane za svako taksi vozilo u gradu.

Zvanično Podgorica trenutno ima 783 registrovana taksi vozila, 23 više nego što je to optimalan broj koji je 760.

Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj navodi da to nije stvarna slika taksi prevoza.

„Prema procjenama u Podgorici ima preko 1.100 taksi vozila, što znači da je preko 300 u sivoj zoni. Mislim da je rješenje da uvedemo iks tablice i da povećamo broj licenci. Gledaćemo da u legalne tokove uvedemo sve taksiste koji ispunjavaju sve uslove, kako bi i država i grad imali koristi od toga. Iks tablice je uvela Budva“, rekao je Rakočević.

Rakočević objašnjava zašto je povećan broj taksista na podgoričkim ulicama.

„Da bi obavljali taksi prevoz taksisti moraju posjedovati taksi licence. One se izdaju na ime preduzetnika ili na firmu, a u okviru njih imamo izvode licence koje glase na vozilo i registarske oznake. Na podgoričkim ulicama imamo mnogo više vozila nego što je to prikazano, zato što su se taksisti dovijali na razne načine da dođu do licence. Licenca je obrazac žute boje, a uz pomoć moderne tehnologije oni su znali da je falsifikuju. Takođe, ima još varijanti na koje su se dovijali da dođu do licence. Obično kažu da su za vozilo izgubili taksi licencu i pođu u Službeni list Crne Gore gdje to i zavedu. Onda sa zahtjevom dođu kod nas i traže licencu za drugo vozilo, a ona stara stoji kod njih. Mi kad pregledamo dokumentaciju ona je ispravna i nema razloga da mu ne izdamo novu. Dužimo za jednu licencu, a on radi sa dvije i tako vozi tri, četiri mjeseca“, kaže Rakočević.

On dodaje da svakodnevno imaju zahtjeva za izdavanje novih licenci.

Rakočević objašnjava razloge zbog čega ne mogu da izdaju nove licence.

„Hiljadu je razloga zašto to ne možemo da radimo. U gradu imamo velike saobraćajne gužve, procentualno u najvećem broju saobraćajnih nezgoda u gradu sudjeluju taksisti, sve je manja mogućnost kontrole u smislu adekvatne obučenosti i opremljenosti vozača koji to greba da rade. Taksisti rade na procenat i jure da stignu sa vožnje na vožnju. Mi ne smijemo davati nove licence jer ako imamo 200 novih zahtjeva i izdamo jednu licencu, nemamo uslova da ostale ne izdamo“, navodi on.

Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj kaže da treba promijeniti Odluku o obavljanju taksi prevoza kako bi se riješio problem taksista u gradu.

Izvor: Dan

Portal Analitika