TV / Film

Sjutra trejler filma "Soul of Podgoričanos": Priča o ljubavi prema FK “Budućnost”

Nikola Ljumović, autor i producent filma "Soul of Podgoričanos" najavljuje promociju prvog trejlera dokumentarnog filma o fudbalerima “Budućnosti” pod nazivom "Soul of Podgoričanos" za srijedu u KIC-u "Budo Tomović" sa početkom u 12 sati..
Sjutra trejler filma "Soul of Podgoričanos": Priča o ljubavi prema FK “Budućnost”
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o dokumentarcu koji prati razvoj podgoričkog fudbalskog kluba od osnivanja do danas, kazao je Ljumović za Portal Analitika.

Snimanje filma počelo je krajem decembra 2013. godine . Ekipa se oformila oko NVO "Horizont",  braće Tonija i Danila Penda, kao i Danke Jasović i Nikole Ljumovića kao producenata.

Prvobitna ideja je bila da se snimi dokumentarni film o zlatnoj generaciji fudbalera Budućnosti, konkretno generaciji  Petra Caca Ljumovića, Tonka Miročevića, Dragana Vujovića, Mojaša Radonjića, priča Ljumović, inače sin jednog od fudbalera te zlatne generacije legende Budućnosti Petra Caca Ljumovića.

Kada su počeli da snimaju film shvatili su da moraju krenuti od ranijih generacija, kako bi uspješno opisali dušu podgoričkog fudbala čiji je najbolji promoter i reprezent bila Budućnost.

Nikola je svoje odrastanje koje je bilo vezano za tu zlatnu generaciju Budućnosti riješio da pretvori u film. Samim tim što potiče iz fudbalske familije, a još i danas se pominje stric Josif Jošo Ljumović koji je takođe blistao u dresu Budućnosti i pisao nezaboravne stranice podgoričkog fudbala, bila mu je veća želja ali i obaveza da krene u taj projekat.

1003ljumovic

Sam kaže da ga je familija uvela u čarobni svijet fudbala, jer su ga praktično od malih nogu podizali na terenu i pored njega. Svjedočio je mnogim uspjesima Budućnosti, kako te zlatne generacije, tako i generacija koje su igrale u Budućnosti poslije nje...

Od Miročevića, Vujovića, Miloševića, Radonjića, Ljumovića, nevjerovatne ekipe igrača poslije koje su došli i evropski i svjetski poznate zvijezde fudbala poput Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Dragoljuba i Branka Brnovića, Dragoja Lekovića, Željka Petrovića, Refika Šabanadžovića, Duška Radinovića...

I danas je u čudu, kao i mnogi, kako je jedan grad kao Titograd uspio da stvara kao sa trake toliko dobrih igrača koji su po kvalitetu daleko prelazili lokalne okvire i postajali igrači evropske i svjetske klase.

Kada su ušli u snimanje filma, za koji su imali trideset sagovornika, a planira se još i dvadesetak iz regiona, shvatili su da to nije samo priča koja treba da se snimi, već su počeli da uživaju u svjedočenjima i strasti prema fudbalu i Budućnosti.

Shvatili su da rade na jednom dokumentarnom filmu za koji ih veže navijačka i životna strast,  da su se uhvatili u koštac sa jednim ozbiljnim fudbalskim projektom sa preko 50 sagovornika, autentičnih svjedoka tog vremena.

Planiraju i da obiđu sve fudbalske centre bivše SFRJ da bi uzeli svjedočenja tamošnjih zvijezda - kako je bilo igrati pod Goricom protiv te zlatne generacije koja je zaslužna da su samo rijetki mogli da se pohvale da su odnijeli bodove sa stadiona Budućnosti. Tonko Miročević u filmu kaže “mnogima su noge drhtale kada su dolazili da igraju pod Goricom.”

Od početka rada na filmu nesebično su im pomogli gospodin Branko Baletić, Nemanja Bečanović, Crnogorska kinoteka… Mnogi su im izašli u susret, ali su generalno kuburili sa arhivskim materijalom. Veliku pomoć su imali i od Varvara, koji su im poslali obilje fotografija, a korišćeni su i stariji snimci objavljeni na youtube-u, tako da se nedostatak arhivskog materijala morao nadomjestiti iz privatnih arhiva.

Titograd iz ’60-tih i ‘70- tih su uglavnom uspjeli da pokriju snimcima iz kinoteke, gdje su im nesebično pomogli.

Autori kažu da se iza priče o ovom filmu krije ljubav. U pričama sagovornika ima momenata kada se oči napune suza pa do momenata gdje “umirete od smijeha”, nižu se svjedočenja o  avanturama sa terena i pored njega, kako su počinjali, fudbalskim pravdama i nepravdama. - Napravili smo kao neki fudbalski vremeplov a sagovornici su uspjeli da nas uvedu u jednu nevjerovatnu priču, - iznosi svoje utiske Nikola Ljumović.

Ali, došlo se do momenta kada im je potrebna pomoć sponzora da bi projekat završili ozbiljno, kako zaslužuje. Rok za završetak je septembar ove godine kada bi film trebao da doživi premijeru, a zatim i kao serijal za televiziju. Troškovi finalizacije projekta prevazilaze njihove mogućnosti.

Spisak prijatelja projekta koji se se nesebično angažovali na dosadašnjem radu je poduži ali izgleda ne i dovoljan za jedan ovako skupi i komplikovan projekat.

1003ljumovicvukcevic

To su Atlas TV, KIC Budo Tomović, KC Gavroš, Aleksandar Saša Brajović, Željko Bracanović, Nemanja Bečanović, Branko Baletić i mnogi drugi koji su prepoznati kao prijatelji filma uz čiju pomoć se film realizuje. Tu je naravno i nezaobilazni Vojislav Vukčević, čika Vojo, za koga kažu da ih je uveo u nevjerovatnu podgoričku fudbalsku priču sa svim poznatim i nepoznatim informacijama o njoj.

Film će biti i prilika da se prisjetimo kako je bilo odrastati i živjeti u Titogradu. Fudbal možda jeste zvanično najvažnija sporedna stvar u životu, ali nekima je fudbal bio sve, što će današnjim generacijama pokazati "Soul of Podgoričanos".

I.K.

Pogledajte trejler:

 

Portal Analitika