Kultura

"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" na 25. Marulićevim danima

Koprodukcija Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor Art "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", koju je po tekstu Iva Brešana režirao Luka Kortina, učestvovaće od 21. do 30. aprila na 25. Festivalu hrvatske drame "Marulićevi dani" u Splitu.
"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" na 25. Marulićevim danima
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz nacionalnog teatra, od 35 prijavljenih predstava 25 teatara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, selektor Tomislav Zajc, inače istaknuti hrvatski književnik i dramski pisac, izabrao je devet komada koji će biti izvedeni u službenom programu, a jedna van konkurencije.

Na 25. Marulićevim danima biće izvedene predstave: "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačević "My Little Corner of The World" Gradskog dramskog kazališta "Gavella", "Kako smo preživjele" u režiji Dina Mustafića Zagrebačkog kazališta mladih, "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka Zagrebačkog kazališta mladih, "Potop" Teatra ITD iz Zagreba po tekstu i u režiji Mirana Kurspahića , "260 dana" Marijana Gubina u režiji Dražena Ferenčine Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, "Vincent" po tekstu i u režiji Olje Loznice Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke, "Evropa" Ivane Sajko u režiji Primoža Ekarta i produkciji "Cankarjevog doma" iz Ljubljane i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" CNP-a. Van konkurencije biće izvedena predstava "Srce na sceni" Slavka Sobina u produkciji Zbora i Dramske skupine Udruge osoba sa cerebralnom paralizom "Srce".

- Odabrane predstave donose pregled savremene hrvatske i regionalne produkcije, kroz deset predstava obilježenih prije svega snažnim autorskim rukopisima. Pri izboru predstava naglasak je stavljen prvenstveno na originalnost, svježinu i kvalitet ponuđenih predstava - navodi se u obrazloženju selektora festivala.

Portal Analitika