Društvo

HRAPOVIĆ: U privatnim apotekama ljekovi kao u "Montefarmu", početni problemi očekivani (VIDEO)

Primjena sporazuma između privatnih apoteka i Fonda za zdravstveno osiguranje krenula je prema oćekivanjima, a do 15.30 u privatnim apotekama realizovano je 6.306 recepata, odnosno izdato je 9.086 kutija lijekova, izjavio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović povodom početka projekta "Sa receptom i u privatne apoteke".
HRAPOVIĆ: U privatnim apotekama ljekovi kao u "Montefarmu", početni problemi očekivani (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Njime je osiguranici crnogorskog FZO omogućeno da sa ovjerenim receptom od izabranog doktora i ovjerenom zdravstvenom knjižicom podignu lijekove u 108 privatnih apoteka u Crnoj Gori.

- Veliki broj građana je zadovoljan, ali s obzirom na to da se ovakav projekat prvi put realizuje u Crnoj Gori i da je novina i za građane i za privatne apoteke, kao i za Fond, problemi i nejasnoće su očekivane. Najviše ih je bilo u Podgorici, dok u ostalim gradovima, prema informacijama koje smo dobili od načelnika filijala, većih problema nije bilo. Najveći broj primjedbi osiguranika tiče se njihovih očekivanja: ljekar je propisao na receptu brendirani naziv lijeka.

On je precizirao da su pacijenti u apotekama "Montefarma" do sada dobijali lijek koji je prošao na tenderu, koji su tzv. zamjene.

- Sada pacijent traži konkretan lijek koji mu je doktor propisao, jer su očekivali da će im ulaskom privatnih apoteka u sistem biti omogućeno podizanje baš tog brenda sa recepta. Privatni apotekari im daju tzv. zamjenu, u skladu sa ugovorom koji je potpisan, ali osiguranici odbijaju i žale se jer smatraju da su uskraćeni za svoje pravo - naveo je Hrapović.

Direktor FZO ističe kako pacijenti "nisu uskraćeni za pravo i dobijaju lijek koji je adekvatan propisanom".

- Mi smo i objasnili na konferenciji za novinare da će osiguranici moći da podižu ljekove na isti način kao u "Montefarmu", i da se na ovaj način povećava dostupnost ljekova našim osiguranicima. Jedini izuzetak kod izdavanja ljekova u privatnim u odnosu na apoteke "Montefarma", je taj što se u privatnim apotekama ne mogu podići "insulin", "somatropin", ljekovi koji sadrže droge, psihotropne supstance i infozioni rastvori.

Hrapović je priznao da su se jutros suočili sa tehničkim problemima kada sistem izvjesno vrijeme nije bio u funkciji, ali smatra da je to "u mjeri koja je očekivana u fazi implementacije i integracije novih sistema i novih sistemskih okruženja".

- Sistem je odgovorio svim planiranim zahtjevima i, osim kratkog prekida oko 8 časova, koji su nastali usljed nesnalaženja i neadekvatnog rukovanja od strane farmaceuta, pa samim tim i dodatnog opterećenja, možemo konstatovati da je tehnička pouzdanost sistema na visokom nivou.

U ime Fonda za zdravstveno osiguranje, on je najavio strogu kontrolu realizacije projekta, što podrazumijeva svakodnevne izvještaje o eventualnim problemima, koje će, dodaje, odmah rješavati.

- Imajući u vidu da je ovo prvi dan realizacije potpuno novog projekta, apelujemo na građane da imaju strpljenja. Slična situacija dešavala se i u početnim fazama realizacije nekih prethodnih projekata, poput izabranog doktora. Očekujemo da se u narednim danima realizacija recepata odvija ustaljenom dinamikom i bez problema - zaključio je Hrapović.

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mila K
09.03.2015. 18:17

hehehe Kakvi tipicni ICT-ovci i njihove razmazene prakse rada, dobro je da uopste postoji informacioni sistem ovog Fonda, zadriglog u sve osim u dobrobit i zdravlje pacijenata. Zar se svaki ovakav korak ne testira bar iz dva puta (uzorci po desetak apoteka, koje bi trebale da nisu iz Pdg i tak redom), pa se onda pripremi mnogo pravilniji prvi dan od igranja sa zivcima gradjana. Ali, od kada SDP-ovce interesuju gradjani osim da finansiraju njihove bahatosti... I ako se poziva ovaj direktor na negativnsti iz uvodjenja izabranog ljekara- odnosno dezurnog birokratu u bijeloj kotuli, onda su se lekcije iz toga trebale nauciti, a ne opet ponavljati. Jedno radno mjesto za godinu dana je potroseno u danasnjem amaterisanju sa ozbijnim stvarima.

0
0