Region

BiH Iraku donira municiju za rat protiv ID

Bosna i Hercegovina doniraće iračkoj vladi više od 500 tona municije, čime će BiH dati svoj doprinos u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (ID), izjavio je za sarajevski Dnevni avaz Zekerijah Osmić,ministar odbrane BiH.
BiH Iraku donira municiju za rat protiv ID
Portal AnalitikaIzvor

BiH će donirati 15 miliona metaka kalibra 7,9 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, koji predstavljaju viškove municije u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH.

Odluku o donaciji municije usaglasilo je Predsjedništvo BiH, a na zahtjev Sjedinjenih Američki Država, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije ID.

Osmić je rekao da se Ministarstvu odbrane BiH obratila Američka ambasada s upitom da li bi BiH učestvovala u doniranju municije vladi

Iraka, kako bi dala svoj doprinos u borbi protiv ID.

"U proceduri koju sprovodimo Ministarstvo se obratilo Predsjedništvu BiH. U ovom trenutku imamo još oko 16.000 tona viškova naoružanja koje dugo stoji u magacinu, postaje, na neki način, nestabilno,opasno za čuvanje i mi se tih viškova moramo riješiti", kazao je Osmić.

Portal Analitika