Zanimljivosti

Snimljena velika misterija kvantne fizike!

Tim švajcarskih naučnika je po prvi u istoriji uspio da istovremeno snimi dvojnu - talasnu i čestičnu - prirodu svjetlosti, koju je početkom 20. vijeka razotkrila kvantna fizika.
Snimljena velika misterija kvantne fizike!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici su bezuspješno pokušavali da to učine još od vremena Alberta Ajnštajna koji je 1905. objavio rad o tzv. fotoelektričnom efektu u kojem svjetlost izbija elektrone iz metalne ploče.

Neobičan efekat fizičar je objasnio idejom da svjetlost, koja se tada smatrala talasom, može djelovati i kao čestica - foton. Za to je 1922. dobio Nobelovu nagradu.

Prema kvantnoj mehanici svjetlost se istovremeno može ponašati i kao talas i kao čestica. To ne važi samo za foton, nego i za elementarne čestice poput elektrona, pa čak i masivne protone, sastavljene od više elementarnih čestica.

Ipak u svim dosadašnjim eksperimentima uvijek se manifestovala samo jedna od priroda svjetlosti. Ponekad bi ona pokazala svoja svojstva talasa, a ponekad čestice, ali nikada oba.

Ipak, stručnjaci s Politehničke škole u Lozani došli su na genijalnu ideju i osmislili radikalno drugačiji eksperimentalni pristup.

Njihov rezultat predstavljen je u novom broju časopisa Nature Communications.

U čemu je trik?

U novom eksperimentu švajcarski naučnici predvođeni Fabricijom Karbonom usmjerili su puls laserskog svjetla prema maloj metalnoj nanožici. Laser je dodavao energiju nabijenim česticama u nanožici i tako je podstakao da počne vibrirati. Svjetlost kroz nanožicu putuje u samo dva moguća pravca - od jednog kraja prema drugom i obratno.

Kada talasi putuju u suprotnim pravcima, oni djeluju jedan na drugi i stvaraju tzv. stojeći talas koji izgleda kao talas koji stoji u mjestu. Ponekad se takvi talasi mogu vidjeti uz obale kada se susretnu talasi koji idu prema obali i oni koji se odbijaju od nje. U švajcarskom eksperimentu stojeći talas je postao izvor svjetlosti koja je zračila iz žice.

Sada slijedi poseban trik u eksperimentu: naučnici su žicu u kojoj je bio zarobljen stojeći talas zasuli mlazom elektrona kako bi napravili snimak. Kako su elektroni ulazili u interakcije sa svjetlom u nanožici, talas ih je ubrzavao ili usporavao, u zavisnosti od toga u koji dio talasa su udarili.

Pomoću ultrabrzog mikroskopa tim je uspio da snimi položaje na kojima je došlo do promjene u brzini elektrona. Na taj način dobili su snimak oblika stojećeg talasa.

Fotografija je potvrdila talasnu prirodu svjetlosti, ali istovremeno i demonstrirala njegovu prirodu kao čestice. Kako? Dok su elektroni prolazili pored stojećeg talasa u nanožici, udarali su u čestice svjetlosti, odnosno fotone. Ovi sudari jasna su potvrda da se svjetlost u nanožici ponaša kao čestica.

Portal Analitika