Politika

VUČUROVIĆ: Đukanović pokušao da uvrijedi Francusku

Premijer Crne Gore Milo Đukanović direktno je pokušao da uvrijedi Francusku, i da minimizira ulogu te države na geopolitičkom planu, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije (NOVA), prenosi Mina.
VUČUROVIĆ: Đukanović pokušao da uvrijedi Francusku
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je rekao da Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO-u do kraja ove godine, navodeći da u stavu francuskog predsjednika Fransoa Olanda nije prepoznao namjeru da se politika proširenja NATO-a revidira pozivom Crnoj Gori.

Oland je u ponedjeljak, nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kazao da Francuska smatra da bi zahtjeve zemalja za članstvo u NATO-u trebalo odbiti, jer Alijansa sada ne bi trebalo da se širi.

Portparol Nove, Jovan Vučurović, kazao je da predsjednik Demokratske partije socijalista nastavlja sa politikom foliranja i bježi od glavnih tema i pitanja.

 “Njega ne zanima što je Francuska stavila veto na proširenje NATO saveza, već predsjednik DPS-a poručuje da on sa toga puta neće skrenuti, iako ga tamo niko ne zove i još mu kažu da je tamo nepoželjan”, kaže se u reagovanju Vučurovića.

On je kazao da će zanemariti što je analizirajući “francusko ne Crnoj Gori”, Đukanović demantovao stavove svog izaslanika u NATO štabu.

“Ali se nikako ne može izbjeći činjenica da je premijer direktno pokušao da uvrijedi Francusku, i da minimizira ulogu te države na geopolitičkom planu”, rekao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, francuski predsjednici su više puta u prošlosti pokazali da ne žele za saveznike političare koji su izdali vlastitu državu i tradicionalna prijateljstva.

“Na primjer, predsjednik De Gol nikada nije primio Josipa Broza i sa prezrenjem se odnosio prema toj osobi koja je izdala većinu jugoslovenskih tradicionalnih saveznika”, dodaje se u saopštenju.

Vučurović je kazao da će se vidjeti da li je Oland slijedio tu liniju francuskih predsjednika “ili je nedavni dogovor velikih evropskih sila i potreba saradnje i mira na našem kontinentu uslovio francuski veto na prijem Crne Gore u taj vojni ofanzivni savez”.

On je rekao da se danas od Đukanovića čulo “sve i svašta”, osim priznanja da su glavna pitanja za koja se zalagala njegova vlada doživjela krah.

“Zato je, po običaju, otvaranjem serije tema i nedavanjem odgovora ni na jedno krucijalno pitanje, pokušao da odvrati pažnju javnosti sa glavnih problema, što možda jeste dobar marketinški trik, ali je u slučaju čovjeka koji je na vlasti 26 godina već toliko puta korišćen da je sve to postalo tragikomično”, kaže se u saopštenju.

Vučurović je dodao da, što se tiče onih koji su sa DPS-om u koaliciji samo zbog spoljne politike, iskustvo uči da od njih ne treba očekivati nikakav smislen i hrabar potez, i pored čvrstih javnih obećanja i zaklinjanja.

“Kada je čitava javnost očekivala da premijer podnese ostavku, i da time danas ozvaniči potpuni promašaj svoje ukupne politike, i izvini se građanima zbog ekonomske i socijalne katastrofe koju je izazvao, on je saopštio da je sve u najboljem redu i da je u ovom trenutku pitanje svih pitanja popunjavanje vlade sa tri nova ministra”, zaključio je on.

Portal Analitika