Kultura

TAJMER: I drugi muzičari iz Austrije kažu da je CSO sve bolji

Uvijek je lijepo vidjeti do poslednjeg mjesta punu salu. Kako sam čuo, interesovanje je bilo toliko veliko, da smo mogli da organizujemo još jedan koncert. Zato mislim da ćemo i sljedeće godine gostovati i imati još jedan "Pozdrav iz Austrije", kazao je maestro Uve Tajmer nakon sinoć održanog petog ovakvog koncerta u Crnogorskom narodnom pozorištu.
TAJMER: I drugi muzičari iz Austrije kažu da je CSO sve bolji
Portal AnalitikaIzvor

Bečki profesor se i ove godine našao pred Crnogorskim simfonijski orkestrom i, kao i ranije - na veliko zadovoljstvo publike - priredio dvočasovni koncert čiji su program činili bečki valceri, polke i marševi, kao i arije iz poznatih opereta.

Povodom malog jubileja, Tajmer za Portal Analitika sagledava na koji način je napredovao kako orkestar, tako i publika na koncertima klasične muzike u Podgorici.

- Svake godine u februaru veoma rado dolazim u Podgoricu. Veliko mi je zadovoljstvo da sarađujem sa crnogorskim simfoničarima. I, ne samo ja, već i drugi muzičari iz Austrije koji sarađuju sa njima i ovdje gostuju, stekli su utisak da je vaš orkestar svake godine sve bolji u interpretiranju bečke muzike. Takođe, mislim da ovdašnja publika jako dobro razumije bečku muziku, jer osjećam kako u njoj sve više uživa - dodao je on.

Gostujući koncert-majstor CSO još jednom je bio violinista Nandor Sederkenji. Čuli smo i interesantnu mladu sopranistkinju Brigitu Šimon, kojoj ovo nije prvi nastup sa našim najvećim orkestrom.

- Apsolutno se slažem da je svaki koncert koji sam imala s njima bolji od prethodnog. Mislim da je Crnogorski simfonijski orkestar usvojio štimung bečke muzike. Oni predstavljaju moju snažnu podršku dok sam na sceni i osjećam da tada mogu da se prepustim zvucima muzike.

2702koncert1Šest arija koje je sinoć izvela bile su zabavne i prijatne za publiku, ali prilično zahtjevne za samog izvođača. Na pitanje ko bira repertoar ovakvih nastupa, kaže:

- Izbor repertoara radim u saradnji sa profesorom Tajmerom i oboje smo, u tom smislu, spremni na kompromise - priča s ponosom Šimon.

Kaže da joj je, među sinoć izvedenim, omiljena arija Olimpije iz "Lutkine pjesme", njen odabrani segment opere "Hofmanove priče" Žaka Ofenbaha.

- Pjevajući ovu ariju, imam mogućnost da izrazim svoj koloraturni sopran. I to je nešto što mi najviše odgovara - ispričala je ona za Portal Analitika.

Šimon dodaje kako trenutno nema stalni ugovor sa nekom od operskih kuća, ali da se većina njenih angažmana odvija upravo u tim institucijama.

- Još čekam svoju veliku priliku. Trenutno se trudim da se predstavim publici što više, posebno u inostranstvu, kako bih ostvarila kontakte sa operskim kućama. Jer, kada učestvujete na takmičenjima, u publici su uvijek intendanti operskih kuća, pa je to prilika da eventulano dobijete neki angažman.

Nakon gostujućih nastupa u Crnoj Gori, Šimon se vraća Beču u kome živi i radi već dugi niz godina.

- U maju ću učestvovati na nekoliko pjevačkih takmičenja. Ljetos ću biti u Sarajevu, ponovo sa maestrom Tajmerom, gdje ću učestvovati na muzičkom festivalu. Na ljeto me očekuje i nastup u bečkom Dvorcu "Šenbrun", gdje ću pjevati u opereti "Šišmiš" Johana Štrausa Mlađeg. Imam već dogovorene angažmane za jesen, a u decembru ću biti u Berlinskoj operi. Sljedećeg proljeća imam zakazana gostovanja, i to najviše u Njemačkoj.

Crnogorski simfonijski orkestra sa gostima - Tajmerom, Šimon i Sederkenjijem - večeras će prirediti nešto kraći koncert u Dvorani "Park" u Herceg Novom, od 20 časova.

Naš orkestar će pnovo biti na matičnoj sceni u CNP-u 11. marta, kada će uz šefa-dirigenta maestra Grigorija Kraska. Prema ranijim najavama, na programu će biti Treća simfonija - "Eroika" Ludviga van Betovena, i uvertire "Loengrin" i "Tanhojzer" Riharda Vagnera.

K.J.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Portal Analitika