Društvo

POBJEDA: U bjelopoljsku bolnicu od 2008. uloženo 1,53 milion eura

Dok Vrhovno državno tužilaštvo prikuplja dokumentaciju o ,,bjelopoljskom slučaju" i ispituju odgovornost Ministarstva zdravlja, u medijima se već pojavljuju informacije i o mogućoj krivičnoj prijavi protiv bivšeg ministra Miodraga Radunovića. Informacije kojima Pobjeda raspolaže pokazuju, međutim, da je tužilaštvo prema dostupnim informacijama za sada prenebreglo činjenice o ulaganjima države u Opštu bolnicu u Bijelom Polju, ali i ulogu i odgovornost Upravnog odbora bolnice, koji je birao direktora bolnice Tomislava Jeremića iako nije imao saglasnost Ministarstva zdravlja.
POBJEDA: U bjelopoljsku bolnicu od 2008. uloženo 1,53 milion eura
Portal AnalitikaIzvor

Vrhovno državno tužilaštvo je, podsjetimo, odluku o pokretanju istrage donijelo nakon što je objelodanjen izvještaj komisije Ministarstva zdravlja iz 2008. godine o stanju u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, u kojem je upozoreno na krajnje ozbiljne nedostatke i zatražena smjena menadžmenta.

Pobjeda je imala uvid u dokumenta o mjerama nakon izvještaja komisije, koji otkrivaju nove detalje o ,,bjelopljskom slučaju“ i potvrđuju pisanje Pobjede da je ipak bilo reakcije Ministarstva zdravlja. To potvrđuju i podaci: u rekonstrukciju Opšte bolnice, nabavku savremene opreme i edukaciju ljekara, od 2008. zaključno sa 2012. godinom uloženo je - 1.536.000 eura. Preciznije-Ministarstvo zdravlja uložilo je 1.400.000, a od donacija Tika i Karitas prikupljeno je još 136.000 eura.

Novac je usmjeren upravo za rješavanje onih problema koje je navela komisija na čiji se izvještaj pozvalo i Vrhovno državno tužilaštvo prilikom odluke o provjeri odgovornosti resornog Ministarstva za stanje i dešavanja u bjelopoljskoj bolnici.

U dokumentu se navodi da su vršene redovne kontrole zdravstveno-sanitarne inspekcije. Nijesu, makar ne za sada, poznati rezultati inspekcija. Ono što se zna je da je direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju prekršajno kažnjen sredinom prošle godine, jer je u redovnom inspekcijskom nalazu utvrđeno postojanje bakterija. Ministarstvo je očigledno činilo napore da otkloni brojne nedostatke koje je konstatovalo njegovo radno tijelo. Ali, ne do kraja: nije smijenjen cjelokupni menadžment Opšte bolnice, već samo neki načelnici. Tako je dr Zvonko Puletić imenovan deset mjeseci kasnije za načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja; načelnik odjeljenja hirurgije dr Duško Miladinović 13 mjeseci docnije, a dr Haka Tahirović je imenovana za načelnika Dječjeg odjeljenja godinu i po nakon nalaza Komisije.

Na mjestu direktora ostao je dr Tomislav Jeremić, iako nije imao podršku Ministarstva zdravlja . Ispostaviće se da je to ,,kompromisno“ rješenje bilo loše. Slijed događaja ukazuje da bi bilo neophodno da se nadležne institucije pozabave i ulogom, pa i eventualnom odgovornošću Upravnog odbora Opšte bolnice koji je, očito, u dr Jeremića imao puno povjerenja, čak i nakon nalaza komisije, čak i nakon negativnog stava Ministarstva zdravlja. Petočlani Upravni odbor činili su: Ećo Šećo, Zvonko Puletić, Veselin Pavićević, Milorad Rmandić i Besim Stanić.

Za otkrivanje pune istine o ,,bjelopoljskom slučaju“ valjalo bi čuti mišljenja svih koji su imali udjela u ovim nemilim dešavanjima, da bi se saznalo ko je stvarno sve zakazao u lancu odgovornosti.

„Ministarstvo zdravlja u toku trajanja postupka neće komentarisati izvještaj Komisije koja je 2008. godine obavila redovnu eksternu kontrolu rada u Opštoj bolnici Bijelo Polje“, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako su naveli, „kao organ državne uprave bore se za transparentnost u radu svake institucije i podržavaju aktivnosti institucija sistema“.

Bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, kako je potvrđeno Pobjedi, nije dobio saglasnost Ministarstva zdravlja za treći mandat. To, doduše, nije bila obaveza po sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ali se osim u slučaju bjelopoljske bolnice ipak slušalo mišljenje ili stav državnog organa koji vodi politiku u sistemu zdravstva.

 
 
 
Portal Analitika