Abiznis

CEAC: Rezolucija EP poziv Vladi Crne Gore da riješi sporove sa investitorima

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) sa Kipra, većinski vlasnik i jedan od najvećih poverilaca crnogorskog Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), ohrabrena je rezolucijom koju je usvojio Spoljnopolitički Odbor Evropskog parlamenta AFET o Izvještaju Evropske Komisije o napretku Crne Gore.
CEAC: Rezolucija EP poziv Vladi Crne Gore da riješi sporove sa investitorima
Portal AnalitikaIzvor

U CEAC-u ističu da Rezolucija eksplicitno poziva vlasti Crne Gore da riješi trgovinske sporove sa stranim investitorima koji su bitni za ekonomiju države, izražava svoju duboku zabrinutost zbog kašnjenja u rješavanju stečajnog postupka najvećeg industrijskog proizvođača aluminijuma KAP i poziva na održivo rešenje spora na bazi transparentnosti i vladavine prava.

“Nadalje, Odbor naročito izražava "žaljenje što je Crna Gora ignorisala zabranu kiparskog suda u vezi sa prodajom KAP-a i poziva Crnu Goru da u potpunosti prizna relevantne odluke pravosudnih organa država članica EU"”, navode iz CEAC-a.

CEAC je u više navrata pozvao na sporazumno rešenje spora vezanog uz KAP, na šta su se, kako ističu u toj kompaniji, crnogorske vlasti oglušile.

“Zbog toga, kao i zbog nedostatka transparentnosti i primene vladavine prava u Crnoj Gori, CEAC je bio primoran da priloži svoju tužbu na međunarodnim sudovima. Nažalost, CEAC-ova tužba nije jedini slučaj međunarodne arbitraže koji se vodi protiv vlade Crne Gore što jasno reflektira potpuno ignorisanje odgovarajučih sudskih postupaka kao i ignorisanje odluka evropskih sudova, što je prepoznala i ova rezolucija. U pozivu na rješavanje komercijalnih sporova sa stranim investitorima, rezolucija AFET-a izričito priznaje njihov značajan uticaj na crnogorsku ekonomiju i time odražava zaključke Evropskog Savjeta u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu, koji je govorio o "rizicima novoga kruga potencijalnih obaveza za javne finansije", kao o potencijalnom rezultatu tekućih međunarodnih predmeta protiv države Crne Gore”, navodi se u saopštenju CEAC-a.

Potraživanja inostranih investitora protiv Crne Gore vrijede blizu milijardu uura, što je skoro jedna trećina BDP-a Crne Gore.

“Ovo je daljnja potvrda koliko su ozbiljna pitanja o podobnosti Crne Gore za članstvo u EU, pitanja koja i dalje tvrdoglavo opstaju. Robustna rezolucija Odbora spoljnih poslova Evropskog parlamenta je jasno priznanje sa najvišeg političkog nivoa da, vezano uz nerešavanje slučaja KAP-a, postoje problemi u ponašanju vlade Crne Gore u kontekstu njenog pridruživanja Evropskoj uniji”, zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika