Kultura

Počinje istraživanje UNESCO-a o isplativosti ulaganja u crnogorsku kulturu

Kulturu je veoma teško mjeriti i zbog toga je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO odlučila da izradi projekat "Indikatori uticaja kulture na razvoj", koji kroz sedam dimenzija i 22 indikatora mjeri uticaj kulture na razvoj jedne zemlje, kazao je za Portal Analitika šef regionalne kancelarije UNESCO-a u Sarajeu, Siniša Šešum.
Počinje istraživanje UNESCO-a o isplativosti ulaganja u crnogorsku kulturu
Portal AnalitikaIzvor

On je danas o ovoj temi govorio na radionici održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu. Aktivnosti ovog projekta "Indikatori uticaja kulture na razvoj" (Culture for Development Indicators – CDIS) koordinira Direktorat za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za UNESCO, Sektorom za kulturu kancelarije UNESCO-a u Veneciji i MONSTAT-om.

Rukovodilac programa Dragoljub Janković istakao je da je riječ o prvoj radnoj prezentaciji, gdje je učesnicima iz nacionalnih institucija kulture predstavljen projekat, kao i prikupljanje podataka i očekivanja od projekta.

- Narednu fazu projekta činiće sakupljanje podataka o indikatorima uticaja kulture na društveni razvoj. Nakon prikupljanja podataka, pravi se "DNK indikatora kulture", a zatim će se vršiti analiza mogućnosti implementiranja tih rezultata u nove razvojne i kulturne politike. Vrlo brzo, početkom marta, počinjemo sa prikupljanjem i drugih podataka, mimo onih koje je radni tim do sada prikupio po UNESCO-ovoj metodologiji - kazao je Janković.

Učesnici radionice danas su imali priliku da čuju preliminarne rezultate istog istraživanja koje je sprovedeno u 12 država. Od toga, analizirani rezultati kao proizvod projekta ozvaničeni su u 11 država, mahom afričkih, ali i u Bosni i Hercegovini.

- Rezultati tih testnih faza su dokumenti o metodologiji i priručnici o indikatorima uticaja kulture na razvoj. Vidljivi rezultati ovog istraživanja jeste i taj što su te zemlje pravile nove razvojne strategije ili dorađivale postojeće, na osnovu rezultata prikupljenih po ovom projektu UNESCO-a. U slučaju BiH, takođe je poboljšan nacionalni statistički sistem u segmentu kulture i umjetnosti - zaključio je Janković.

Tehnički ekspert MONSTAT-a Jelena Marković potcrtala je da je ta institucija ravnopravni učesnik projekta "Indikatori uticaja kulture na razvoj" kroz istraživanja koja sprovodi.

- U Evropi ne postoji jedninstvena metodologija za ovakva istraživanja, tako da mi tek usklađujemo metode. Naš cilj jeste da, u skladu sa nacionalnim potrebama, revidiramo statistiku kulture. Veoma nas interesuju rezultati koji će iz ovoga proizaći i, naravno, promijeniti metodologiju statistike, kada je riječ o kulturi. Za nas je najvažnije da vidimo ko su izvori podataka prema kojima ćemo moći da mjerimo te indikatore - navela je Marković.

Koliko su zaista bitni rezultati budućeg istraživanja u okviru projekta "Indikatori uticaja kulture na razvoj" koje će se sprovoditi u Crnoj Gori, najbolje pokazuju uprav rezultati dobijeni u Bosni i Hercegovini. Šešum je ispričao kako je projekat tamo implementiran u dvije faze.

- Dobili smo konačne i iznenađujuće rezultate, koji su dokazali da se ulaganje u kulturu vraća četvorostruko. Konkretno, ulaganje u kulturu u BiH iznosi 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda, a vraća se skoro šest odsto BDP-a. Zbog toga je bilo bitno da ovaj projekat implementiramo u Crnoj Gori, jer ova zemlja ima izuzetne kulturne vrijednosti. Uostalom, kulturni turizam je jedna od glavnih razvojnih grana u Crnoj Gori. Zato i želimo da pokažemo da kultura može da utiče na ekonomski razvitak - zaključio je naš sagovornik.

 O toku projekta, njegovom učešću i podršci, danas su još govorile sekretarka Nacionalne komisije za UNESCO, Marija Ražnatović, i zamjenica ambasadora Italije Antonela Fontani u ime zemlje koja finansijski podržava implementaciju projekta.

K.J.

Portal Analitika