Moda

Pobjeda: Kakvi su danas ideali ljepote u modnom svijetu

Ideali ljepote u modelingu mijenjaju se skoro kao i modni trendovi. Nekada su pistom vladale djevojke koje su izgledale kao misice, poput Sindi Kraford, a danas je Džordžija Mej Džeger sa njenim simpatično razdvojenim zubima apsolutni hit u modnom svijetu. - Određene mjere 90-60-90 koje su godinama bile tražene sada su djelimičo izmijenjene. Ako je riječ o donjem vešu onda se angažuju djevojke sa oblinama, čije veličine su uvijek veće od prosječnih. A modeli koji rade Visoku modu treba da posjeduju visinu ne ispod 1,75 centimetara, i obim kukova ne preko 92, a obim struka 80 centimetara - pričaju za Pobjedu kreatorke Ivana Murišić i NatašaPejović.
Pobjeda: Kakvi su danas ideali ljepote u modnom svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Visina i idealne mjere danas nijesu   presudne za izbor modela, ističu   one, na cijeni su harizma i lični pečat  koji manekenka daje odjeći koju nosi.

- Bilo je nekoliko skandala po pitanju   previše mršavih tj. anoreksičnih manekenki i od tada se stanje dosta promijenilo. Koliko vidim trenutno su u svijetu in djevojke samouvjerenog  karaktera, drugačije, prilagodljivih   crta lica a opet na neki način svoje.    Ipak kriterijumi se stalno mijenjaju.  Na primjer, svjedoci smo da je mane­ken Andrej Pejić do prije nekoliko godi­na bio apsolutni hit u svijetu ženskog modelinga a sada ga nigdje nema - rekla je Nataša Pejović.

Ona dodaje da je danas modno tržište ogromno, postoji veliki broj modnih kuća a djevojke se utrkuju da dobiju angažmane.

- Svi se utrkuju kako da skrenu pažnju na sebe. Samim tim ideali ljepote mijenjaju se konstantno. Traži se „svježa krv", ne­što novo, što do sada nije viđeno. Ne­kada su vladale djevojke koje su izgledale kao misice, npr. Sindi Kraford, a danas je Džordžija Mej Džeger sa njenim sim­patično razdvojenim zu­bima apsolutni hit u modnom svijetu -objasnila je Pejović.

22ck2

Kada su u pitanju njene revije, ona bira modele koje imaju iskustva u tom poslu. Prikazivanje kolekcije, tj. revija je poseban momenat u radu sva­kog dizajnera. U tih desetak minuta treba predstaviti višemjesečni rad i trud. Zato je jako važno pronaći odgo­varajuće manekenke koje će na najbolji način iznijeti kreacije. Do sada mi je bilo važno da pored visine, vitke li­nije i lijepog lica manekenka ima iskustva u tom poslu. Razli­ka je velika jer takve cure imaju više samopouzdanja i moć da za­vladaju pistom. Tako samouvjere­ne nose neku posebnu energiju i sa­mim tim prezentuju model tačno onako kako se od njih traži - kazala je ona.

Ivana Murišić se složila sa koleginicom da se ideali ljepote mijenjaju u zavisnosti od dizajnera i da anga­žman modela u mnogome zavisi i od tržišta u kome rade. U Parizu i Milanu poželjan je konfekcijski broj 36, a u Njujorku 34. Dovoljno je pomenuti Kejt Mos, koja ima visinu od samo 170 centimetara, a koja je i nakon 25 godina karijere i dalje na vrhu modne industrije. Harizma, lični pečat i ljubav prema modi, kao i konstantni rad na sebi, u suštini uvijek pronađu svoj put. U tom smjeru se mije­njaju ideali ljepote, gdje nije potrebna samo visina i idealne mjere da biste se našli na svjetskim top pistama - rekla je Murišić.

22kmc3

Na kastinzima za svoje modele uvijek bira harizmtične djevojke koje imaju 1 pravilan hod i osjećaj za muziku.

- Jako mi jebitno da djevojke koje nose moje mo­dele posjeduju istu energiju koja me vodila to­kom stvaranja kolekcije, tako da moji kriterijumi uvijek počinju od toga. Zatim posmatram fizio­nomiju, i pravim paralelu njihovih mjera kao i nekih fizičkih karakteristika. Pojedine modele ne može da nosi svaki tip djevojke, za njih su po­trebni širi ili uži kukovi, tako stvari stoje i sa širi­nom ramena, obimom grudi i tako dalje. A onda ulazim u detalje, koji se obično svode na boju kose, boju očiju, ten, itd. Na kraju vodim računa da odabrane cure imaju sličnosti u svakom po­gledu, i da djeluju skupa kao cjelina - zaključila je Murišić.    

Pobjeda                    

Portal Analitika