Abiznis

ZLOKOVIĆ: Pronalazak nafte podsticaj razvoju privrede

Eventualni pronalazak nafte i gasa u crnogorskom podmorju, biće veliki podsticaj razvoju privrede i kvalitetnijem životu u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Stanko Zloković.
ZLOKOVIĆ: Pronalazak nafte podsticaj razvoju privrede
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je Crna Gora na pragu sklapanja ugovora sa kompanijom koja će istraživati i eventualno eksploatisati naftu i plin ako se nađu u crnogorskom dijelu Jadrana.

“Mislim da je to izuzetno važan projekat, a benefiti koje od toga država može imati su nesagledivi, zavisno od toga što se pronađe i u kojim količinama”, kazao je Zloković agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, radi se o ogromnoj razvojnoj šansi, što potvrđuje primjer Norveške, zemlje koja je ranije bila u velikim teškoćama da bi nakon pronalaska nafte u Sjevernom moru postala jedna od najbogatijih država svijeta.

“Što se privrede tiče, smatram da će se već u fazi istraživanja nafte i plina ukazati šansa da naša preduzeća obezbijede dobru logistiku kompaniji koja bude izabrana za taj posao”, rekao je Zloković.

Potreba za logistikom, kako je dodao, biće velika, a tu se prije svega misli na skladišne prostore, povezivanje naftnih platformi i istraživačkih brodova i kopna.

“To je veliki posao i radi se o velikom novcu. Već postoji interesovanje stranih kompanija i za taj dio posla. Čak postoje najave da će predstavnici jedne švajcarske firme doći u PKCG da se interesuju za takav oblik saradnje sa kompanijom koja bude istraživala naftu i plin”, dodao je Zloković.

To istraživanje, kako je ocijenio, koincidira sa nagoveštajima da će se raditi Jadransko jonski gasovod.

“Eventualno povezivanje te dvije aktivnosti će stvoriti uslove za gasifikaciju Crne Gore čime će se obezbijediti jeftinija energija za privredu, a samim tim za povećanje njene konkurentnosti na globalnom tržištu”, zaključio je Zloković.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju, koji je zatvoren 15. maja prošle godine, za proizvodnju ugljovodonika prijavila su se tri konzorcijuma, od po dvije kompanije.

Ponudu su dostavile firme Marathon Oil Corporation iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i OMV iz Austrije. Na tender su se prijavile i kompanije Eni iz Italije iz Novatek iz Rusije, kao i Energean Oil & Gas iz Grčke i Mediterranean Oil & Gas iz Velike Britanije.

Predstavnici pregovaračkog tima crnogorske Vlade obavili su početkom ovog mjeseca inicijalne razgovore sa ponuđačima koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

Iz Ministarstva su kazali da će, nakon završetka pregovora, Vladi biti dostavljen Izvještaj o tenderskom postupku sa predlogom ugovora i predlogom odluke o dodjeli koncesija.

Konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skupština.

Ugovor obuhvata 13 blokova i površinu od oko tri hiljade kilometra kvadratnih.

Izvor: MINA; foto: privrednakomora.me

Portal Analitika