Abiznis

Opštinama reprogram, poslodavcima zatvor za neuplaćivanje doprinosa

Shodno novim zakonskim propisima o izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji, poslodavcima koji izbjegavaju da uplate poreze i dažbine slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina. To pravilo ne važi za opštine, jer će njima biti omogućen reprogram duga za poreze i doprinose na 20 godina.
Opštinama reprogram, poslodavcima zatvor za neuplaćivanje doprinosa
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorske opštine su krajem prošle godine, po osnovu poreza i doprinosa, dugovale čak 89 miliona eura. Od tog iznosa, najviše je dugovala lokalna samouprava Nikšića 17,7 miliona eura, Pljevlja 10,8 miliona, Berane 9,4 miliona eura, Bijelo Polje 8,7 miliona, Budva 8,3 miliona…

Iz Vlade je ranije ocijenjeno da neuplaćivanje poreza i doprinosa ozbiljno ugrožava održivost javnih finansija, pa su promijenili zakon po kome se neuplaćivanje poreza i doprinosa tretira kao teško krivično djelo.

dugokMimo svih očekivanja, Vlada je opštinama na jučerašnjoj sjednici odobrila reprogram poreskog duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, sa utvrđenim stanjem na 31.12.2014. godine, kao i reprogram obaveza po osnovu konačnih raspodjela sredstava Egalizacionog fonda za period 2009-2013. godine. Sa opštinama će biti zaključeni ugovori o reprogramu, uz obavezu njihovog usklađivanja sa Planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora. Reprogram neće važiti za ostale poslodavce (državne i privatne) kojima je zaprijećena zatvorska kazna zbog neuplaćivanja poreza i doprinosa.

Shodno Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskoj administraciji, poslodavcima koji izbjegavaju da uplate poreze i dažbine slijedi kazna zatvora od jedne do osam godina, uz novčanu kaznu koju zakon nije striktno precizirao.

U Predlogu zakona, kao najmanja mjera navedeno je neuplaćivanje poreza od 1000 eura.

“Ko u namjeri da izbjegne plaćanje poreza i drugih dažbina ne obustavi i/ili ne uplati porez i druge dažbine po odbitku na odgovarajući uplatni račun, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 1.000 eura kazniće se kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom. Ako iznos obaveze, čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do šest godina i novčanom kaznom”, navodi se u Predlogu zakona.

Za najteža poreska krivična djela, kada se izbjegava platiti 100.000 eura, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

Ostaje da se vidi kako će poslovna udruženja reagovati na ove dvostruke aršine države. Ukupan poreski dug trenutno iznosi 537 miliona eura, od čega dvije trećine nije naplativo.

P.Zečević

Portal Analitika