Društvo

Ples protiv nasilja sjutra u Podgorici i Nikšiću

Nevladina organizacija (NVO) Ženska alijansa za razvoj organizovaće sjutra u Podgorici i Nikšiću ples podrške globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojčicama „Jedna milijarda pleše“.
Ples protiv nasilja sjutra u Podgorici i Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz te NVO, događaji će početi u 13 sati u oba grada, i to na trgu Slobode u Nikšiću i u Tržnom cenru Gintaš u Podgorici.

„Priključivanjem ovoj kampanji, koja se od 2012. godine odvija za Dan zaljubljenih u preko 200 gradova, Ženska alijansa za razvoj nastavlja svoje aktivnosti na podizanju svijesti građana o značaju sankcionisanja i unaprjeđivanja zakonskog okvira vezanog za seksualno nasilje nad ženama u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

It te NVO su kazali da plesnim hepeninzima, u okviru kojih će dijeliti informativni materijal, žele da pošalju poruku javnosti i nadležnim institucijama o potrebi stvaranja društva nulte tolerancije na sve oblike nasilja.

„U fokusu nam je seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama koje je tabu u Crnoj Gori. Ono nije vidljivo kao fizičko nasilje u porodici, o kojem obično svi govore kada se govori o nasilju“, pojasnili su iz Ženske alijanse za razvoj.

Neophodno je da, kako su naveli, više govoriti o tim nevidljivim oblicima nasilja, da se nevidljivo učini vidljivim.

„Ako ne vidimo seksualno nasilje nad ženama i djecom, to ne znači da ga nema i u našem društvu“, upozorili su iz te NVO.

Oni su podsjetili da su, prema podacima dobijenim iz Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godinu, bile 24 prijave za različite seksualne delikte.

„Podsjećamo da su visoke takozvane tamne brojke za ove oblika nasilja, pa se, na primjer, za silovanje smatra da na jedan prijavljeni slučaj dolazi najmanje 15 neprijavljenih“, kaže se u saopštenju.

Seksualno nasilje se, kako se navodi, dešava u kućama, školama, na radnom mjestu, a nasilnici su u najvećem broju slučajeva osobe iz najbližeg okruženja žrtve.

„Crna Gora je preuzela određene obaveze usvajanjem Istanbulske konvencije, a one podrazumjevaju sveobuhvatnu i javnu statistiku o seksualnom nasilju, rad na prevenciji seksualnog nasilja i hitno usklađivanje krivičnog zakona sa tom konvecijom, jer su postojeći zakoni u toj oblasti ocijenjeni kao slabi i neefikasni u zaštiti žrtava seksualnog nasilja“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika