Abiznis

NUMANOVIĆ: Novi krediti u cilju ekonomskog snaženja žena

Sporazum o saradnji u cilju obezbjeđivanja nove kreditne linije za preduzetnice, stvara pretpostavke za ekonomsko snaženje žena i njihovo bolje pozicioniranje u crnogorskom društvu, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, prenosi Mina biznis.
NUMANOVIĆ: Novi krediti u cilju ekonomskog snaženja žena
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Numanović je rekao da sporazum, koji je potpisan danas u Podgorici, ide u prilog tome da se žena kao pojedinka ekonomski i finansijski ojača.

 “To istovremeno ne znači samo boljitak prema ženi kao pojedincu i njenoj porodici, nego sigurno jačanje crnogorskog društva u cjelini”, rekao je Numanović nakon potpisivanja sporazuma.

Sporazum su, pored Numanovića, potpisali i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević i vršilac dužnosti stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Norimas Shimamura.

Shimamura smatra da će se potpisivanjem sporazuma unaprijediti stanje ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i pružiti potrebno znanje i podrška na tom putu.

“Posljednji izvještaj o Milenijumskim razvojnim ciljevima ukazuje da Crna Gora treba da uloži dodatne napore koji se tiču osnaživanja žena i rodne ravnopravnost”, rekao je Shimamura.

Dalje unaprijeđenje ekonomskog položaja žena, kako je naveo, predstavlja još jednu priliku za postizanje tog cilja.

Numanović je podsjetio da je Vlada uradila Strategiju ženskog prudzetništva čiji je cilj stvaranje pretpostavki za otvaranje većeg broja srednjih i malih preduzeća, gdje su nosioci žene koje treba da unaprijede biznis.

“Prva barijera kod podrške ženskog biznisa je ta što mi u crnogorskom društvu imamo u malom procentu žene koje su vlasnice nekretnina ili imovine”, rekao je Numanović.

Prema njegovim riječima, karakteristika za ženu koja je u biznisu jeste da su jako odgovorne i disciplinovane.

“U biznis u koji žena uđe, ne dovodi se u pitanje njegov opstanak, nego samo potreba za podrškom tog njenog biznisa”, smatra Numanović.

IRF je, prema riječima Vukčevića, u saradnji sa Ministarstvom i UNDP-om kreirao posebnu kreditnu liniju koja se odnosi na žene u biznisu.

 “Upravo ta kreditna linija je napravljena po kriterijumuma i proceduri koja će najviše da odgovora toj ciljnoj grupi. Ta ciljna grupa su žene koje su na samom početku biznisa, koje imaju neku biznis ideju i koje u svojim svakodnevnim obavezama imaju preduzetničkog duha i žele nekim svojim biznisom da riješe egzistencijalna pitanja”, kazao je Vukčević.

On je dodao da je kreirana kreditna liniju koja se odnosi na najvažniji problem sa kojim se preduzetnici inače suočavaju kada je u pitanju početak biznisa, a to je znanje.

 “Kada je u pitanju finansijska podrška, obezbijedili smo da krediti za početnike, na samom startu, budu do deset hiljada EUR i da je kamatna stopa 3,5 odsto. Za one projekte koji se realizuju na sjeveru i u opštinama Cetinje, Nikšić i Ulcinj kamatna stopa biće tri odsto, rok otplate osam godina, a grejs period je do dvije godine”, naveo je Vukčević.

On smatra da se sa tim kreditnim uslovima dosta doprinosi unaprijeđenju razvoja ženskog preduzetništva.

IRF je, kako je naveo, za tu kreditnu liniju definisao i određene procedure i pravila koja će omogućiti rješavanje problema sa kojima su se žene suočavale kada je u pitanju dobijanje kreditnih sredstava, a to je prije svega obezbijeđenje kredita, odnosno kolateral.

“Uveli smo mogućnost da se kao kolateral može uzeti i imovina njihovih supružnika, rođaka, komšija, prijatelja, znači svega onoga što je moguće uzeti kao kolateral”, saopštio je Vukčević.

Portal Analitika