TV / Film

Film "Birdman" s novom nagradom na korak do Oscara

Režiser Alejandro Gonzales Inarritu osvojio je nagradu Udruženja režisera Amerike (DGA) za najboljeg režisera čime je pripremio teren za osvajanje Oscara.
Film "Birdman" s novom nagradom na korak do Oscara
Portal AnalitikaIzvor

DGA je održao 67. dodjelu nagrada u Los Angelesu, a domaćin večeri bila je Jane Lynch. Ove nagrde bitne su za ljude iz svijeta filma jer pobjeda u DGA uvijek vodi do osvajanja Zlatnog kipića za najboljeg režisera, a nekada i za najbolju sliku.

Film "Birdman" je sada u velikoj prednosti s obzirom na to da je osvojio nagrade Udruženja producenata Amerike i Udruženja filmskih glumaca. U konkurenciji su bili i i režiseri Richard Linklater s filmom "Boyhoo", Morten Tyldum za film "The Imitation Game", Wes Anderson za film "The Grand Budapest Hotel" i Clint Eastwood s filmom "American Sniper". 

Nagrade su uručivali Barbra Streisand, Pierce Brosnan, Taraji P.Henson, Bradley Cooper, Lea Michele, Bill Murray i Julie Delpy.

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada dominirale su rediteljice. Laura Poitras osvojila je režisersku nagradu za dokumentarac "Citizenfour" koji govori o NSA-u i zviždaču Edwardu Snowdenu. Jill Soloway osvojila je nagradu za najbolje serijske komedije "Transaprent" i "The Bet New Girl". Lila Cholodenko dobila je priznanje za mini serije "Olive Kitteridge", dok je Lesli Linkl Glatter proglašena najboljom rediteljicom u segmentu TV dramskih serija zahvaljujući seriji "Homeland". Jonathan Judge osvojio je nagradu za dječiji program, odnosno ua pilotsku epizodu "100 Things to do Before High School". 

U kategoriji Raznovrsnost/Priča/Vijesti/Sport režiser Dave Diomedi je pobjednik zahvaljujući epizodi "The tonight Show with Jimmy Fallon" koja se emituje na NBC-u, dok je Glen Weiss dobio istu nagradu zbog režiranja 68. dodjele nagrada Tony Awardsa na CBS-u.

Inauguralna nagrada za doživotno postignuće otišla je u ruke Jamesa Burrowsa koji je režirao serije poput "Cheers", "Friends" i "Will and Grace", te Roberta Butlera koji režirao klasike poput "The Dick Van Dyke Show", "The Twilight Zone" i "Hill Street Blues".

Režiser Anthony B. Sacco osvojio je nagradu za reality kategoriju jer je briljirao u epizodi "The Chair".

Specijalne nagrade dodijeljene su Philipu Goldfarbu i Juliji Gelfand. Nagradu u komercijalnoj kategoriji dobio je Nicholas Fuglsing za režiranje spota "Guinness".

klix.ba

Portal Analitika