Turizam

Hoće li izobilje snijega dovesti goste na Durmitor?

Snijega na Žabljaku ima u izobilju, u gradu više od metra, koliko ga je i u podnožju skijališta Savin kuk, a u gornjem dijelu staza visina sniježnog pokrivača premašuje i dva metra, ipak se turistički poslenici nijesu mogli pohvaliti brojem posjetilaca.
Hoće li  izobilje snijega dovesti goste na Durmitor?
Portal AnalitikaIzvor

Nijesu staze bile puste, ali imajući u vidu koliko su se željno iščekivale padavine, kakvi su uslovi za skijanje i cijene, u najmanju ruku, očekivao se duplo veći broj ljubitelja sportova na snijegu.

Meteorolozi najavljuju niske temperature, a to je najjača garancija da će snijega u podnožju Durmitora biti i u martu, što ohrabruje Žabljačane. 

Na Savinom kuku juče je bilo oko dvije stotine skijaša, a najviše je bilo onih kojima nije daleko skijalište. 

Direktor Turističkog centra Durmitor Miloš Popović je priznao da im se ove sezone i nije baš posrećilo.

„Kompletna oprema na skijalištu Savin kuk u susret sezoni je remontovana, spremni smo ušli u Novu godinu, ali moglo bi se reći da smo punim kapacitetom počeli raditi tek od 16. januara, kada je bilo dovoljno snijega da se svi skijaški tereni stave u funkciju. Međutim, kad je mogao raditi dvosjed, ostala tri ski lifta i žičara za djecu, uslijedilo je nevrijeme, putevi su bili zavijani, uslijedili su prekidi u napajanju električnom energijom. Prije dva dana vratili smo se redovnim aktivnostima, snijega ima više nego dovoljno i tek očekujemo masovniju posjetu“, kaže Miloš Popović.

Uslovi na Savinom kuku su idelani, a domaćini su se potrudili i da, od početka februara, snize cijene, najmanje za 15 odsto.

„Poznato je da smo ove sezone, u odnosu na prošlu, konkurentniji s cijenama, a posljednjih nekoliko dana još smo povoljniji. Ubuduće će jednodnevni ski pas koštati deset eura, poludnevni šest, koliko koštaju i noćni i dječji, a za sedmodnevni treba izdvojiti 60 eura. Desetodnevni ski pas je 80 eura, a za skijanje svih pet radnih dana u sedmici plaća se 40 eura“, ističe Popović. Ove sezone skijaši na raspolaganju imaju 3,8 kilometara staza na Savinom kuku. Od šest staza, računajući i onu za djecu, četiri su kategorisane kao ,,plave“, dok je jedna „crvena" i malo zahtjevnija.

Od srijede će skijalište Savin kuk biti još opremljenije, jer je nabavljen još jedan savremeni snjegotabač, a stići će i radne motorne sanke, kao i vrteška za djeca

Snijega na Zabljaku nigdje ne fali, a pogoto na skijalištima. Uređene su juče bile i staze na Javorovači, ali ni tamo nije bilo pretjerane gužve, a direktor istoimenog Ski centra Vuk Popović vjeruje da će sezonu „izvući“ predstojeći vikendi.

„Prošlogodišnja sezona nas je uvukla u dubioze, snijeg gotovo da i nije padao, pa smo se svi uzdali u ovu, ali kad smo dočekali padavine, djeca su se vratila u školske klupe, pa je uslijedilo nevrijeme... Zbog nestanka struje i jake mećave otkazali smo brojne aranžmane i ostalo nam je da se uzdamo u vikend posjete. Planiramo organizovati škole u prirodi i produžene vikende po povoljnijim cijenama kako

bi, bar donekle, nadoknadili uloženo u ovu sezonu. Bilo je dana da smo željni bili gosta vidjeti“, naglasio je Vuk Popović.

Turistički centar ,,Durmitor“, u saradnji s agencijom Gallileo iz Podgorice, nudi i povoljne vikend aranžmane.

Jednodnevni izlet do Žabljaka košta 20 eura, a taj paket podrazumijeva prevoz od Podgorice do Žabljaka i nazad, ski pas i ručak u restoranima na Savinom kuku.

Od 1. februara i cijene hotela na Žabljaku niže su gotovo za trećinu, zavisno od kategorije i da li rezervišete boravak na tri, pet ili sedam dana. (Pobjeda)

Portal Analitika