Region

Nestali zagorski milijarder duguje 39 miliona eura

Potraga za zagorskim preduzetnikom Božidarom Gorupom (50) koji, ironično, gotovo nikada nije istupao u medijima, i dalje je u toku, a policijska istraga usmjerena je na Beograd, a zatim na - drugi kontinent, piše Večernji list.
Nestali zagorski milijarder duguje 39 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako je njegova porodica nestanak prijavila tek 1. februara, odnosno dvanaest dana nakon što su ga posljednji put vidjeli kako nosi neke papire na ovjeru notaru u Klanjcu, policija je ekspresno prionula na posao. Trag ih je brzo odveo do beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", gdje je zagorski tajkun 25. januara sjeo na avion i odletio na drugi kontinent. Gdje, i s kojim razlogom, u policiji se nadaju da će ubrzo otkriti.

Što je Božidar Gorup radio šest dana nakon što je napustio kuću i poletio iz Beograda, sa sigurnošću ne može da tvrdi ni njegov brat Damir, koji je s njim i pokrenuo cijeli posao sa stočarskom i poljoprivrednom industrijom, ali se iz njega povukao 2007. godine.

– Ima na desetine poslovnih partnera u Srbiji s kojima policija sada razgovara, pa ostaje da se vidi što će utvrditi – izjavio je Damir Gorup.

Gorupovo poslovno carstvo cvjetalo je do prije godinu dana, kada su desetine njegovih farmi u Slavoniji uništile kiše i poplava. Prema riječima njegovog brata, ostali su bez više hiljada grla stoke. Uz to, nošen dobrim poslovnim uspjesima iz prethodnih godina, odlučio je da uđe u nove poslove koji nisu vezani za stoku i poljoprivredu, što se na kraju pokazalo isuviše rizičnim ulaganjem.

– Možda je kriv i on, jer je ušao u maglu, a da nije znao što je u njoj. S druge strane, i banke su nam jako lako odobravale visoke kredite, a kada dođe loša godina u poljoprivredi, banke ne čekaju, traže svoje – iskren je Damir Gorup.

Tako je sve zajedno rezultiralo dugovima koji su se prošle godine popeli na više od 39 miliona eura (300 miliona kuna). Da li su oni razlog nestanka "dobrog bogataša", kako su ga prozvali u Tomaševcu, tek će se utvrditi.

Izvor: Večernji list (večernji.hr)

Portal Analitika