Region

Kombinatorike iza zatvorenih vrata

Ko će sastaviti Vladu Hrvatske: Dogovor bi mogao da padne brže nego što mislimo

Peti je dan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i još se ne zna ko će činiti većinu. Kombinatorika potrebna za sakupljanje 76 ruku se radi iza zatvorenih vrata, piše zagrebački N1.

Ko će sastaviti Vladu Hrvatske: Dogovor bi mogao da padne brže nego što mislimo Foto: Rojters
DanasIzvor

Kako je potvrdio predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, danas počinju dalji razgovori o formiranju većine „sa svima koji su na to spremni, u skladu sa povjerenjem koje su dobili od birača“.

Kako saznaje Večernji list, HDZ je vodio razgovore sa Domovinskim pokretom, koje je vodio Tomo Medved, a od subote im se pridružio i Ivan Anušić na zahtjev samog Domovinskog pokreta.

Stranka Fokus oglasila se na Facebooku i objavila da neće u koaliciju sa HDZ-om.

Mislav Kolakušić iz stranke Pravo i Pravda objavio je na Facebooku snimak u kojem kaže da je Hrvatskoj potrebna jaka suverenistička opcija, a ne da korumpirani HDZ održava u životu.

„Mnogi od nas su bili iznenađeni činjenicom da ni tako veliki odziv građana, koji žele promjene, nije rezultirao promjenom izbornog rezultata. Relativni pobjednik je opet HDZ, stranka korumpiranih ljudi, kriminalna organizacija pravosnažno osuđena za iznudu i pranje novca, međutim, relativni pobjednik je zapravo opozicija. Građani Hrvatske su podijeljeni od potpuno lijevih opcija do, možemo reći, konzervativnih opcija. Između su liberali ili neki centar, koji u stvarnosti ne posotoji. Kako napraviti vladu koja će promijeniti Hrvatsku?“ je Kolakušić, piše N1.

Marija Selak Raspudić iz Mosta gostovala je u Novom danu gdje je komentarisala postizborne promjene.

Selak Raspudić tvrdi da je Most prošao bolje nego na prošlim izborima.

„Međutim, to nije pitanje našeg uspjeha, već pitanje budućnosti Hrvatske i to je ono što nas tiče“, rekla je ona.

Što se tiče saradnje sa ljevičarskim partijama, kaže da je to sada „test političke zrelosti za sve”.

Armin Hodžić, poslanik bošnjačke manjine, ističe da su manjine pod velikim pritiskom i navodi da su u petak održali klub predstavnika nacionalnih manjina o čemu su obavijestili javnost.

O aktuelnoj političkoj situaciji na HRT-ovoj „Prvoj mreži“ govorili su politički savjetnik Krešimir Macan i ustavni stručnjak Mato Palić.

Macan je naglasio da ljevica i dalje može u koaliciju, iako je percepcija da je HDZ u boljoj poziciji.

Macan je naglasio da bi dogovor o formiranju nove vlade mogao biti postignut brže nego što se očekivalo.

„Već smo vidjeli da predsjednik Milanović najavljuje neke radikalne poteze ako se dogovor ne postigne u roku od 30 dana. I stvara pritisak da se što prije postigne dogovor. Tako da vjerujem da ćemo ga imati brže nego što mislim“, rekao je on.

Portal Analitika