Kultura

Zetski dom u 2015: Četiri premijere i Karadaglić na prvom MIT festivalu

Kraljevsko pozorište "Zetski dom" najavilo je za 2015. godinu velike planove, čiju okosnicu čini s nestrpljenjem očakivano prvo izdanje Montenegro International Theatre Festivala.
Zetski dom u 2015: Četiri premijere i Karadaglić na prvom MIT festivalu
Portal AnalitikaIzvor

Kako su to precizirale umjetnička direktorice Pozorišta, Lidija Dedović i producentkinje  Danijela Radulović i Marija Nikčević, MIT se nakon eksperimentalnog izdanja u 2013. godini, vraća na Cetinje.

- Ovaj festival podjeljen je u nekoliko segmenata: dramski, muzički, Generacija MIT, Promo Fest i Laboratorija, a vremenski je smješten u period od početka aprila do kraja juna. Dramski programi uključuju predstve internacionalnih pozorišnih trupa i kuća, kao i domaćih autora, članova Teatarske mreže NETA. Muzički dio festivala podrazumijeva dolazak značajnih kompozitora i izvođača, prije svega gitariste Miloša Karadaglića, čijim će koncertom Festival biti zvanično otvoren. Generacija MIT je dio festivala koji čine pozorišne predstave i filmovi mladih autora, te studenata iz Crne Gore i regiona - navele su producentkinje "Zetskog doma".

Promo Fest je segment koji podrazumijeva čitanje drama mladih dramaturga sa cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti čiji su studenti glume takođe učesnici programa. Prvi gost Laboratorije biće glumica Ana Sofrenović, a ovaj programski segment podrazumijeva radionice sa odabranim mladim autorima i studentima.

- Posebna pažnja želi se usmjeriti na slobodu i igru, tj. slobodu kroz igru, i to su pojmovi koji će se istražiti kroz sve programe i novine koje je Kraljevsko pozorište "Zetski dom" pripremilo i isplaniralo za naredni period. Godišnji plan i program biće u znaku četiri premijere koje su produkcije Kraljevskog pozorišta, i to poznati slovenački reditelj Dijego de Brea sa predstavom "Let iznad kukavicijeg gnijezda", "Venecijanka" u mojoj režiji, "Zločin i kazna" u režiji Mirjane Medojević, kao i dječija predstava "Ivica i Marica" - istakla je Dedović govoreći o centralnoj ideji kako MIT-a tako i cijelog godišnjeg plana.

Iz "Zetskog doma" su takođe najavili da će biti organizovan prevoz iz drugih gradova, pa će osim publike iz Podgorice i Nikšića, to biti slučaj i sa zainteresovanima iz Budve. Po ugledu na slične akcije kako kod nas, tako i u regionu, u martu će cijene karta biti za sve programe biti jedan euro.

Foto: Kraljevsko pozorište "Zetski dom"

Portal Analitika