Region

CRVENI ALARM: Hrvatska zavijana, sniježni talas se širi na cio region

Kako je i najavljeno, obilan snijeg već pada širom Hrvatske, zimske službe rade punom parom, a u planinskim predjelima zapadnih krajeva očekuje se stvaranje i znatnijeg sniježnog pokrivača, uz jačanje vjetra.
CRVENI ALARM: Hrvatska zavijana, sniježni talas se širi na cio region
Portal AnalitikaIzvor

Susnježice i snijega, prema najavi meteorologa, može biti i na sjevernom Jadranu, dok će obilnije kiše, ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom, biti prije svega u Dalmaciji, javljaju lokalni mediji.

Juče je Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za karlovačko i gospićko područje, dok narandžasto važi za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju.

Prema Meteoalarmu, na gospićkom području danas se očekuje više od 50 centimetra snijega, kao i veoma jak sjeveroistočni vjetar.

Na karlovačkom području se, takodje, očekuje obilan snijeg, na moru jak jugo uz obilnu kišu i jače grmljavinsko nevrijeme.

Crveno upozorenje Meteoalarma podrazumeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život.

Narandžasto upozorenje, pak, podrazumijeva neuobičajene vremenske prilike, pa su šteta i, čak, ljudske žrtve moguće.

Nadležne službe savjetuju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informišu o stanju i prohodnosti puteva i, ukoliko je moguće, da odlože putovanja.

Smirivanje vremena i prestanak padavina u Hrvatskoj očekuje se u nedjelju.

I u susjednoj Bosni i Hercegovini se u narednih dana očekuju veće padavine, uglavnom u Hercegovini i te sjeverozapadnom delu Bosne, dok će i u Crnoj Gori, prema najavma meteorologa, snijega i susnjezice biti na sjeveru zemlje i u višim planinskim predjelima. (Blic)

Portal Analitika